Değerli okurlarım, okul velilerinden inanılmaz şikâyetler aldığım bir dizi filmi sizlere anlatmaya çalışacağım. Telefon, internet ve bilgisayar bağımlılığı ile uğraştığımız yetmiyormuş gibi bir de başımıza bir TV dizisi musallat oldu. “Squid Game” adlı Güney Kore yapımı bir dizi film yayınlandığı platformda tüm zamanların en yüksek izlenme oranına ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. 111 milyon izlenmenin […]
Değerli okurlarım, okul velilerinden inanılmaz şikâyetler aldığım bir dizi filmi sizlere anlatmaya çalışacağım. Telefon, internet ve bilgisayar bağımlılığı ile uğraştığımız yetmiyormuş gibi bir de başımıza bir TV dizisi musallat oldu. “Squid Game” adlı Güney Kore yapımı bir dizi film yayınlandığı platformda tüm zamanların en yüksek izlenme oranına ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. 111 milyon izlenmenin sadece haneleri ifade ettiği düşünülürse her yaştaki insanın ilgisini çektiği bir gerçek. Türkçeye “kalamar oyunu” olarak çevrilen “Squid Game” son yıllarda çokça kullanılan distopik dizilerden…
Distopik Güney Kore korku dizisi Squid Game, Netflix’in en çok izlenen dizisi haline geldi, ancak hızla popüler olduğu kadar tartışmalı hale geliyor. Milyonlarca dolar kazanma şansı için birbirleriyle ölümüne savaşan 456 borçlu yetişkin karakteri izleyen ultraviyole gösteri, çocuklar bir yana, birçok yetişkin için bile çok ürkütücü. “Survivor”ın “Lord of the Flies” ile, Quentin Tarantino tarafından yeniden tasarlanan “Yakar Top” ile birleştiğini düşünün. Eylül ayında Netflix’te çıkış yapan “Squid Game”, para kazanmak için bir dizi çocuk oyunu oynayan ve derinden borç içinde olan yarışmacıları takip eden Güney Koreli kurgusal bir dramadır. Ancak yarışmacılar kaybederse öldürülürler. Çocukların ruh sağlığına adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Child Mind Institute’deki doktorlar, ebeveynlerin onlarla birlikte izleyip izlemediğine bakılmaksızın, hiç kimsenin “Kalamar Oyunu “nu en azından geç ergenliğe kadar izlememesini tavsiye ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki okullar, çocukların teneffüs sırasında kaybedenleri onlara zarar vererek cezalandırarak “Kalamar Oyunu “nu yeniden canlandırdıklarına dair haberler üzerine, ebeveynleri çocuklarının ne izlediğini izlemeleri konusunda uyarıyor. Kalamar oyunu, Avustralyalı bir gencin birinci ve üçüncü derece yanıklara ve sinir hasarına maruz kalmasına neden oldu.
Çocukların, bazı okullara göre, oyunu kaybeden çocukları vurarak veya tekmeleyerek “ortadan kaldırmak” da dâhil olmak üzere, okuldaki oyun alanında şiddetli Netflix dizisi “Squid Game”in kendi versiyonlarını oynadığı bildiriliyor. ABD, Belçika, Kuzey İrlanda ve Avustralya’daki okullar, ebeveynleri çocuklarının internette ne izlediğine dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Amerikalı bilim insanları ise bu diziyi hayretle analiz etmeye çalışıyor. 15 yaş ve üstü insanlara yönelik bu inanılmaz şiddet içeren gösterinin çocukların hayal gücüne nasıl bu kadar hızlı girdiğini merak ediyor. New York Montefiore Çocuk Hastanesinde Ergen Tıbbı Doktora Sonrası Burs Programının yöneticisi Hina Talib, “Hızlı yayılan bir sosyal kıvılcım ve hem çocuklar hem de yetişkinler dâhil olmak istiyor. İnsan doğası bu. Elbette, çocuklar buna daha duyarlı olabilir. ” Los Gatos, California’daki Center for Developing Minds’ın davranışsal ve gelişimsel çocuk doktoru ve klinik direktörü Damon Korb, “’Kalamar Oyunu’ 16 yaşından küçük çocuklar tarafından izlenmemelidir” dedi. “Gereksiz yere şiddet içeriyor ve bu görüntüler insanları şiddete karşı duyarsızlaştırma potansiyeline sahip. Çocuklar özellikle savunmasızdır.” Siz siz olun erenler canlar bu dizi filmi çocuklarınızdan uzak tutun derim.
Editörlere Notlar: Toroslar ilçesinin asfalt problemi inanılmaz bir hal aldı. Üstüne bir de doğalgaz çalışmaları ile durum gerçekten çok kötü. Ben yazmaktan bıktım bunlar yapmamaktan bıkmadı hayırlısı bakalım. Akbelen bulvarı, Gözne caddesi, Akbelen mezarlığının güney tarafı çatlak, yamalı, kırık ve delil deşik ama ilgilenen kim erenler. Hoş çakalın..