AŞI OLDUM, SIRADA NE VAR?

Küresel dünya ölçeğinde ki tüm ülkelerin ister gelişmiş ister gelişmekte olsun, ister kutuplarda yaşasın ister sahra çölünde,  covid-19 ile mücadelesi ne yazık ki bitmek bilmiyor. Mutasyonlar bir girdap gibi yeniden şekillenip insanlığı yutmaya çalışıyor. Delta varyant SARS-CoV-2, ilk Hindistan’da tespit edilmiştir. Şimdilerde ise İngiltere ve İskoçya’da virüsün baskın şekline dönüşmüştür.  Amerika Birleşik Devletleri’nde, yeni vakaların […]

Yayınlama: 28.06.2021
A+
A-

Küresel dünya ölçeğinde ki tüm ülkelerin ister gelişmiş ister gelişmekte olsun, ister kutuplarda yaşasın ister sahra çölünde,  covid-19 ile mücadelesi ne yazık ki bitmek bilmiyor. Mutasyonlar bir girdap gibi yeniden şekillenip insanlığı yutmaya çalışıyor. Delta varyant SARS-CoV-2, ilk Hindistan’da tespit edilmiştir. Şimdilerde ise İngiltere ve İskoçya’da virüsün baskın şekline dönüşmüştür.  Amerika Birleşik Devletleri’nde, yeni vakaların en az %10’u bu varyant ile bulaş olmuş durumda. İngiltere’den gelen veriler, yeni SARS-CoV-2 enfeksiyonlarının son 7 gün içinde %31 arttığını gösteriyor. İngiltere’deki 12 Nisan ile 4 Haziran arasında ki acil servise başvuran hastalardan 166 kişide yeni tip sars cov-2  14.019 Delta varyantı vakası tespit edilmiştir. Ayrıca, Public Health England’dan tarafından yapılan bilimsel analizde, delta varyantının öncekilerden daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Bu varyantı en belirgin özelliği ise boğaz ağrısı, baş ağrısı ve buraya dikkat burun tıkanıklığı…. Pfizer-BioNTech aşısı 2 dozdan sonra hastaneye yatmaya karşı %96 etkilidir. Delta varyantından ölümlere karşı koruma düzeyini belirlemek için daha fazla çalışma devam etmektedir. Ancak, diğer varyantlarda olduğu gibi, bunun yüksek olması bekleniyor.

Peki! Bizi nasıl bir risk bekliyor: Bilim adamlarının varyantların spike proteinindeki küçük değişikliklerin, insan hücrelerine giriş sağlamak için kullandığı ACE2 reseptörüne bağlanma yeteneğini artırabileceğine dair bazı işaretleri zaten var. Henüz emsal incelemesi yapılmamış başka bir çalışma, Delta varyantındaki ayrı bir mutasyonun,  insan hücreleriyle kaynaşma yeteneğini artırabileceğini öne sürmekte. Virüs daha kolay tutunabilir ve kaynaşabilirse, daha fazla hücremize bulaşabilir ve bu da bağışıklık savunmamızı alt etmesini kolaylaştırabilir.

Aşı etkinliği:

Aşı etkinliği, bir aşının gerçek dünyada ne kadar iyi çalıştığını ifade eder. Rakamlar enfeksiyon, semptomatik hastalık, hastaneye yatış veya ölüm gibi belirli sonuçlara göre verilmiştir. Bir Covid-19 aşısı semptomatik hastalığa karşı “%90 etkili” ise, aşılı kişilerin hastalığa yakalanma riskinin aşılanmamış olanlara göre %90 daha düşük olduğu anlamına gelir. Bu, semptomatik Covid geliştiren 100 aşılanmamış insan için, aşılanmış olsalardı sadece 10’unun hastalanmasının bekleneceği anlamına gelir. İlk olarak Hindistan’da tespit edilen ve şu anda Birleşik Krallık’taki yeni Covid vakalarının %90’ından fazlasını oluşturan Delta varyantı, ilk olarak Kent’te ve daha önce tespit edilen Alpha varyantından aşılara biraz daha dirençli göründüğü için endişeleri artırdı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Delta, koronavirüsün küresel olarak baskın varyantı haline geliyor. Texas Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından Pfizer ve BioNtech ile birlikte ve Nature dergisi tarafından bu ay yayınlanan bir araştırma, aşının ortaya çıkardığı antikorların, düşük güçte de olsa Delta dâhil olmak üzere test edilen tüm varyantları nötralize edebildiğini buldu (Pfizer-BioNTech aşısının Delta varyantı ile enfeksiyona karşı %79 koruma sağladığı biliniyor)… Aşılar, COVID-19’a karşı sahip olduğumuz en önemli araçtır. Onlar sayesinde şimdiden binlerce hayat kurtarıldı. Bir son dakika bilgisi: ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Pfizer ve Moderna Covid-19 aşılarının bilgilendirme sayfalarına kalp iltihabı riskini belirten uyarılar ekledi.

Yazarın günlüğü: değerli kitapseverler yeni bir bölüm ile yine beraberiz. Bu köşede toplum içinde hayır ve hasenat işlerinde insanların yardımına koşan bireylerimizi, kitapsever dostlarımızı yazmaya çalışıyorum. Bugün yine çok değerli içimizden birilerine yer vermek istedim. UCIM, Saadet Özkan isimli bir öğretmeni kurduğu Uluslararası Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneğinin kısa adı. Pek çok proje gerçekleştiren derneğin sloganı “Çocuklar susmayacak UCIM yanlarında”.. Özellikle bastırılmış duyguların maalesef sık yaşandığı ülkelerden biri olan ülkemizde şahsıma da bazen gelen mail ve dinlediğim özel hayat hikâyelerinde, bedensel tacizler önemli bir yer tutmaktadır. Bu kötü anılar korku ve toplumsal tepkilerden dolayı yargıya taşınamamaktadır Özellikle cinsel istismar herkesin başına gelebilecek kötü bir olay. Cinsel istismarın eğitimler ve ailelerin bilinçlendirilmesi ile önlenebilir olduğunu düşünüyor ve naçizane bu konuda farkındalık görevimi yapmaya çalışıyorum. Çocuk istismarında gönüllü olarak ön saflarda mücadelede eden Kayseri Barosu avukatlarından Sayın Nezahat Satoğlu hanıma katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Diğer bir gönüldeşimiz ise şahsıma gelen bir yardım çağrısına hemen koşup, evinde elektrik arızasından dolayı karanlıkta kalan bir vatandaşımızın ışık ile buluşmasına katkı veren sevgili kitapsever arkadaşımız ve aynı zamanda Mersin Şehir Hastanesi Radyoloji bölümünde covid-19 ile mücadele ön saflarda yer alan erenlerimizden olan Sayın Danyal Aydın Kabaca kardeşime teşekkürlerimi bir borç bilirim. Hoşçakalın erenler ve canlar…

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.