MERHABA! DİJİTAL SAĞLIK (METAVERSE)

Meta sağlık endüstrisine doğru mu?  28 Ekim 2021’de Mark Zuckerberg’in Facebook’un “meta” olarak adlandırılan bir varlık haline geleceğini açıklaması, sağlık hizmetlerinin bu ekosisteme dâhil edilmesinin olasılıkları hakkında acil bir ilgiyi tetikledi. Önce Metaverse’in ne olduğunu anlayalım; Genellikle “metaverse” teriminin, Neal Stephenson’ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı Snow Crash’den kaynaklandığına inanılır. Romanda tasvir edilen dünya, insanları, […]

Yayınlama: 30.01.2022
A+
A-

Meta sağlık endüstrisine doğru mu?  28 Ekim 2021’de Mark Zuckerberg’in Facebook’un “meta” olarak adlandırılan bir varlık haline geleceğini açıklaması, sağlık hizmetlerinin bu ekosisteme dâhil edilmesinin olasılıkları hakkında acil bir ilgiyi tetikledi.

Önce Metaverse’in ne olduğunu anlayalım; Genellikle “metaverse” teriminin, Neal Stephenson’ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı Snow Crash’den kaynaklandığına inanılır. Romanda tasvir edilen dünya, insanları, 3 boyutlu sanal bir alanda birbirleriyle etkileşime giren avatarlar ve yazılım ajanları olarak tasvir eder. Sanal gerçeklik daha yunan felsefe ve bilim adamlarını bile binlerce yıl önce heyecanlandırmışa benziyor. Onlara göre gerçek, kelimenin tam anlamıyla görüntülerin gölgelerinden başka bir şey olmayacak dedim. (Socrates, “Mağara Alegorisi”, Platon)

Metaverse, sanal ve fiziksel alanın yakınsamasından türetilen, kullanıcıların artırılmış dünya içinde etkileşime girebileceği, sanal olarak buluşabileceği ve gerçek deneyimler veren sanal etkinlikler gerçekleştirmeye kendilerini kaptırabileceği artırılmış sanal dünyadır.  Metaverse, bugün hâlihazırda kullanımda olan sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojisinin bir uzantısı olarak hayatımızın içinde olmaya başladı bile. Dijital dünyanın, fiziksel benliğimizin hareketli avatarlarının alışverişten oyun oynamaya ve seyahat etmeye kadar her türlü etkileşimi sanal olarak yapabileceği internet alanı olarak lanse ediliyor. Sanal gerçeklik, doktorlar ve uzmanlar tarafından, diğer doktorları ve sağlık personelini eğitmek için kullanılıyor. . İster kanserli tümörlerin çıkarılması, isterse karmaşık bir omurga ameliyatı olsun, doktorlar bu ameliyatları hassasiyetle gerçekleştirmenin yeni yollarını arıyorlar. Robotik destekli ameliyatlar zor cerrahi vakaları hassasiyet ve beceri ile yapmaya imkân tanıyor.     Johns Hopkins Nöroşirürji Spinal Füzyon Laboratuvarı direktörü Timothy Witham, Haziran ayında kurumun ilk artırılmış gerçeklik ameliyatını gerçekleştirdikten sonra, “Bu, gözlerinizin önünde sanki bir GPS navigasyon cihazına sahip olmak gibi bir şey’’ diye söyledi. Metaverse’in, Yapay Zekâ aracılığıyla cerrahi robotların insanlar üzerinde ameliyat yapmayı öğreneceği yeni nesil cerrahi robotlar için ilk eğitim alanı haline gelmesi akıl almaz bir şey değil.

Yine de, sağlık hizmetinin meta veriye katılmaktan fayda sağlayabileceğine dair erken işaretler var. Metaverse henüz emekleme aşamasındayken, sağlık hizmetlerinin dönüşümü ve iyileştirilmesi için muazzam bir potansiyele sahiptir. Durumun ortaya çıkışını izlemek büyüleyici olacak.

Editörlere notlar:

SMA hastası çocuklar için elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum. Hatta boş zamanlarımda kitaplarımı satıp onların minikte olsa ihtiyaçlarına katkıda bulunmaya çalışıyorum.  İsimleri önemli değil. Hepsi bir can. Onların sevgiye, ilgiye, tıbbi desteğe ihtiyacı var. Son zamanlarda gelen yüksek elektrik faturaları da bu canlarımızın zorluyor. Öksürük makinesi, aspirasyon cihazı gibi elektrikli cihazların sürekli enerji akımına ihtiyacı var. İnşallah içimizde ki yardımsever kişiler sayesinde bu kalpler yaşamaya devam edecek. Yakın zamanda bir iş ilişkisi sayesinde tanıştığım, emlak, otomobil ve inşaat alanında toplumda kendini kabul ettirmiş ve saygı duyulan bireyler tanıdım. Sevgi, hoşgörü ve barış elçisi Suat Menteş ile Esma Şimşek hanımefendiye teşekkür ederim. İlerleyen yazılarımda can dostlarımız ile yaptığım bir röportajı yayınlayacağım. Şimdilik hoş çakalın erenler ve canlar…..

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.