BEDEN DİLİ …

Yayınlama: 29.05.2024
Düzenleme: 29.05.2024 12:11
A+
A-

İletişim kelime olarak günlük hayatımızda bazen sık sık bazen de daha az kullandığımız bir kelime …
Ancak temel itibarıyla iletişim kurabilmek insana anlama sanatıdır .
Üç kişilik mükemmel bir orkestrayı hayal ederseniz , aralarındaki uyum onları mükemmeliyet seviyesine taşımıştır.
Dolayısıyla ne söylediğimizden ziyade nasıl söylediğimiz çok daha önemlidir !
İletişimde bütünlük anlamında ; ne söylediğimiz %10’unu hangi tonla hangi ses düzeyi ile ifade ettiğimiz %30 , beden dili ise iletişimin %60ında en etkili olan bölümlerdir .
Beden dilini dünyada en rahat kullanabilen ülke galiba Türkiye ve kullanan millette Türklerdir . İnsanlarla konuşurken samimi ve içten olmanın çok ciddi bir önemi vardır .
Beden dilimizde en önemli unsurlardan birisi ise bakışlardır !
Hani hep yüzüme bak , yüzüme bakarak konuş diye söyleriz ya !
Victor Hugo’nun harika bir şiiri vardır bakışma ile ilgili !
“ bir bakışa neler neler anlatır Bir bakış aşığı saatlerce ağlatır Bir bakışın manası hiçbir insanda yoktur Bir bakış bazen bir şifa bazen de zehirli bir oktur ! “ diyor Victor Hugo !
Daha açık bir ifade biçimi ile bakışlar her şeyi anlatır !
Beden dilinde en önemli şeylerden birisi de tebessüm etmek gülümsemektir . Gülümsemek samimiyet içtenlik ve dürüstlüğü ifade eder !
Muhataplarımıza veya muhatabımıza gülümsediğiğimizde ifade etmek istediğimiz şey, ben seni olduğun gibi kabul ediyorum, mutluluk duyuyorum, enerji ve coşku hissediyorum, huzur ve özgüvenliyim demektir . Gülümsemek aslında ibadettir, sadakadır !
Dolayısıyla net olarak olarak anlıyoruz ki , beden dili gerçek anlamda son derece etkili ve kıymetli bir kavramdır !
Bana sık sık söyleşilerimde bana şu soruyu sorarlar “ Hocam kelimelerin rolü neden iletişimde %10 luk bir alanı kapsar , bu iş bu kadar basit mi diye “ !
Ben de cevap olarak olarak derim ki , “ kelimeler bir hammaddedir bizim açımızdan biz kelimeleri alıp mamul hale getiriyoruz “ derim .
Dolayısıyla kelimeleri mamul hale getiren ses tonu ve beden diliyle bütünleşmesidir ! Bedenimiz ve davranışlarımız karşıya güven veya güvensizlik verir ! yine farklı bir açıdan; birtakım işaretler ve davranışlar tek başına şu manaya veya şu ifade biçimine gelir demek de sıkıntılı olabilir.
Bu nedenle beden dili kişinin samimiyetini veya samimiyetsizliğini, iyi niyetli olup olmadığını bizlere ifade eden bir açılımdır !
Yine önemli unsurlardan birisi de , samimi olabilmek ve empati yapabilmektir ! Dinleyebilmenin önemi ise iletişimle ciddi boyutta bir yoğunluk ortaya koyar . Dinlemeden sıkca söz ederiz ancak çok az insan gerçek anlamda dinlemeyi becerebilir ! Aile içi iletişim galiba ilk atladığımız noktaların başında gelir !
Aile içi iletişimin önemini ne kadar anlatsak galiba azdır !
Çünkü biz aile içerisinde ; görerek duyarak yaşayarak bir çok şeyi anlıyor ve algılıyoruz ! Bilinçsel , fiziksel ve psikososyal açıdan öğrenme aynalama ile olur .
Beden dilinin iletişimdeki yoğunluğu ve ağırlığı inkar edilemez bir gerçeği beraberinde getirir .
Ve her şeyden önemlisi de maalesef dinlemeyi beceremediğimiz için çoğunlukla iyi bir hatip olmayı da beceremiyoruz !
İyi bir konuşmacı olabilmek için iyi bir dinleyici olmayı becermeliyiz, bunun için de ; sözlü iletişim dinlemek, sözsüz iletişimi dinlemek, empati yapmak ve dikkat etmeyi becermeliyiz .
Değerli dostlarım beden dili çok kapsamlı ve geniş bir konu zaman zaman belirli bölümleriyle sizlere bu hususu paylaşmayı planlıyorum . Şimdilik bu kadar !

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.