Proje okulları 4 yılını dolduran öğretmenlerin atama süreçleriyle gündemde. Bilindiği üzere 6 Temmuz 2018 tarihinde bir yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelikte proje okullarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin çalışma sürelerinin hesabı, atanma şekilleri ve 4 yılını bitiren öğretmen ve yöneticilerin durumu belirtilmektedir. 6 Temmuz 2018 tarihinde görev süresi başlayan binlerce öğretmenin 4 yılı tamamlanmış durumdadır. İkinci 4 […]
Proje okulları 4 yılını dolduran öğretmenlerin atama süreçleriyle gündemde. Bilindiği üzere 6 Temmuz 2018 tarihinde bir yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelikte proje okullarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin çalışma sürelerinin hesabı, atanma şekilleri ve 4 yılını bitiren öğretmen ve yöneticilerin durumu belirtilmektedir.
6 Temmuz 2018 tarihinde görev süresi başlayan binlerce öğretmenin 4 yılı tamamlanmış durumdadır. İkinci 4 yıl için 16-19 Haziran tarihlerinde MEBBİS üzerinden tercihler alınmıştır. 4 Yılını dolduran öğretmenler 10 tercih yapabilmektedir. Bu yıl daha önceki yıllardan farklı olarak 4 yılını dolduran tüm öğretmenlerin normları boş olarak ilan edildi.
MEB’de 4 yılını dolduran ve diğer şartları taşıyan tüm öğretmenler proje okullarını tercih edebilmektedir.
Atama Kriteri Var mı?
2023 Yılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirmesine İlişkin Kılavuz, 12 Haziran’da yayımlandı. Yayınlanan kılavuzda süreçle ilgili ayrıntılı bilgi verilirken başvurusunu yapan öğretmenlerin hangi kriterlere göre atanacağı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.
Binlerce öğretmen, 4 yıl daha görevlendirilip görevlendirilmeyeceği stresiyle tatile girmiş durumdadır. Tercihler yapıldı fakat atamalar il milli eğitim müdürlüklerince belirlenen ve Bakanlığa önerilen isimler üzerinden mi yapılacak?
Burada bir komisyon tarafından ortak akıl mı işletilecek, arkadaşlık, yoldaşlık, samimiyet, hemşerilik mi etkili olacak?
Bir kriterin olması çok yerinde olurdu. Zira okul idarecilerinin isim belirleme çalışması, bazı illerde kadro dağıtımı yapılması ve yaşanan belirsizlikler eğitimcileri huzursuz etmektedir.
Üretilen projeler, akademik çalışmalar, kitap yazma çalışmaları, öğrenci memnuniyeti gibi hususlar ön plana çıksa daha iyi olurdu. Fakat bu dönem yayınlanan kılavuza göre yönetilecek. Beklenti; vicdanların yaralanmamamsı, gereksiz tartışmaların açılmaması, çalışma barışının bozulmaması yönündedir.
Öğretmenlerin 8 yıllık çalışma süreleri
Sınavla öğrenci alan okullara proje okulu ifadesi kullanılmaktadır. Bu okullarda akademik yönden çok başarılı çocuklar okumaktadır. “Öğrencisini seçerek aldığınız okulların öğretmenlerini de akademik ve pedagojik kriterlere göre almanız gerekir.” beklentisi hakim sahada.
Proje okullarında çalışma süresinin 8 yıl olması çok yerinde. Bu kural kabul görmüş durumda. Bir yönetici ve öğretmen aynı okulda 20-25 hatta 30 yıl çalışmamalı. Bu kural esasında yöneticiler bazında tüm okullarda 4+4 toplam 8 yıl olarak uygulanmaktadır.
MEB, tüm öğretmenler için rotasyonu bazı dönemlerde gündemine aldı fakat şu anda çalışma süresi sadece proje okullarında uygulanmaktadır.
Proje Okullarına Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalı?
Sınavla öğrenci alan okullara öğretmenler için de bir alan sınavı yapılabilir. Öğretmenlik alan ve branş alan konuları belirleyici olabilir. Sınava ilave olarak akademik çalışmalar, proje çalışmaları, yazma çalışmaları, okullarda üretilen sosyal kültürel çalışmalardan elde edilen puanlar, öğrencilerde gözlemlenen ilerlemeler gibi çoklu bir puanlama sistemi getirilebilir.
Çalışanla çalışmayanın, yenilik peşinde koşanla rutini uygulayanın, okulu önceleyenle okula kendisini vermeyenin bir farkı mutlaka olmalıdır.
Sürecin hayırlı olması dileğiyle…