SADE TÖRENLER YETMEZ Mİ?

Yayınlama: 18.09.2024
A+
A-

Bir tarih romanında okumuştum Yavuz Sultan Selim Han Mısır Seferi sonucu İstanbul’a dönmüş ve otağını Üsküdar’a kurdurmuştu.

O zaman padişahlar Topkapı Sarayı’nda oturuyorlar yani boğazın batı yakasında. Devlet erkanı padişahı karşılamak için hazırlıklar yaparken Yavuz Sultan Selim Han gece mahiyeti ile bir sandala biniyor. Sadece saray nöbetçilerinin bakışları altında Topkapı Sarayı’na girip sabah tahtına oturuyor.

Böylece belki de tantanalı görkemli bir şekilde yapılması gereken karşılama töreni de yapılmamış oluyor. Mütevazi padişah kendinden beklenen bir sadelikle görevine başlayarak örnek bir davranış göstermiş oluyor.

Aynı Osmanlı Sultanının vasiyetinde ben devletin hazinesini altınla doldurdum benden sonra kim bu yolda devam ederse benim mührümü kullansın kimde altın dolu hazineleri mangırla doldurursa kendi mührünü kullansın dediği rivayet edilir.

Zaferden zafere koşarak ülkeye hizmet eden atalarımız böyle sade ve masrafsız bir hayat ve yönetim örneği göstermiş iken onların torunları olan bugünkü yöneticilerimizin durumuna bakarsak

Cumhurbaşkanlarımızın, bakanlarımızın, vali ve kaymakamlarımızın, belediye başkanlarımızın karşılama, uğurlama, temel atma ve açılış merasimi gibi organizasyonlarda günler öncesinden hazırlıklar, daire amirleri, çalışanlar, oda başkanları, bazı sivil toplum kurumlarının temsilcileri saatler öncesinden merasim alanına geliyor saatlerce süren merasimde zamandan mesaiden ayrıca maddi ve manevi birçok emek harcanıyor.

Acaba diyorum Yavuz Selim atamızı kaç kişimiz okuyarak onun hayatını tanıyıp örnek alıyor ve onun gibi mütevazi, tantanasız, masrafsız sade bir görev ve hayat anlayışını yaşamaya çalışıyor.

Sahi bu kadar masrafla yapılan törenler, gösteriler daha sade ve az masrafla zaman, mesai tasarrufu düşünülerek yapılsa tepeden tırnağa yetkililerimiz razı olmazlar mı, sanırım olurlar ama akıl hocaları yağcılıktan buna fırsat vermezler. O zaman akıl hocalarımı değişmeli yoksa.

Unutmayalım masraflı merasimler yapacak kadar zengin değiliz, pahalı masraflı törenlerde bizi uzaya götürmez. Muasır milletler seviyesine ulaştırmaz.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.