TÜRKİYE’DE SIĞINMACI – MÜLTECİ SORUNLARI VE ÖNERİLER

Yayınlama: 04.07.2024
A+
A-

Tarihte yaşanan büyük göçler devletleri yıpratmış hatta yıkılmalarına sebep olmuştur.Bu tarihi gerçeği daima göz önünde bulundurmalıyız.

Türkiye’de “geçici koruma altındaki” sığınmacılar yaklaşık 4.5 milyon civarındadır.Türkiye dünyada en fazla göç kabul eden ülke durumundadır.

Bu hem orta vadede hem de uzun vadede son derece sakıncalıdır,demografik yapımızı bozma tehlikesi vardır.Küresel emperyalist güçler bunu kasıtlı ve planlı yapmışlardır.

Büyük Ortadoğu projesinin (BOP) gerçekleşmesi uğruna bunu yaptılar.Ülkemizi içerden işgal etme, kargaşa yaratma ve zayıf düşürmek için yaptılar.Suriyeliler yetmiyormuş gibi Afganlılar da ülkemize akın akın gelmeye başladılar,bu durum memleketimizin fiziki yapısını, beşeri yapısını, ekonomisini, eğitimini, sağlık yapısını, sosyal dokusunu çok derinden etkiledi, zora soktu, tüm ihtiyaçların karşılanmasında yetersiz kalındı.

Parklar, bahçeler, AVMler dolup taştı, kiralık ev bulmak imkansız hale geldi. Her geçen gün bu problemler katlanarak çözümü çok zor hale gelebilir.

Yapılması gerekenler ve acil olanlar şunlardır:

Kayseri’de yaklaşık 100 bin civarında olan tüm sığınmacıların oturma izin ve vizeleri teker teker kontrol edilmeli.

Nüfus kayıtları envanteri hazırlanmalı,evde çalışanı olan 18 ile 65 arası olanlara yardımlar sınırlandırılmalı.

Kömür yardımları kesilmeli, memleketlerine dönüşleri teşvik edilmeli.

Suriye ve Afganistan yetkilileri ile görüşmeler yapılarak güvenlikleri garanti altına alındıktan sonra dönüşler hızlandırılmalı,daha fazla sıkıntılar olmadan herkes işine bakmalıdır.

İktidar ve muhalefet bu konuyu polemik konusu yapmamalı

Aksi takdirde bunca emek,fedakarlık boşa gidebilir,dış dünyada itibarımız zarar görür.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.