EĞİTİM BİR SEN SEÇİMLERİ VE DEMOKRATİK OLGUNLUK

Demokrasi, bir kültür işidir. İnsanların aynı konuda farklı düşünmeleri yaratılışlarının gereğidir. Merhum Aşık Veysel, “Koyun kurt ile gezerdi, fikir başka başka olmasa.” dizeleriyle konuyu Anadolu irfanı açısından özetlemiştir. İstişare mekanizması da İslam medeniyetinin karar alma aşamalarında başvurmayı önerdiği kıymetli bir yol ve yöntem olmuştur asırlardır. Seçim, kavramı hafızalarda farklı çağrışımlar bırakmaklardır. Seçim, demokrasi, adaylar, yarış […]

Yayınlama: 17.10.2022
A+
A-

Demokrasi, bir kültür işidir. İnsanların aynı konuda farklı düşünmeleri yaratılışlarının gereğidir. Merhum Aşık Veysel, “Koyun kurt ile gezerdi, fikir başka başka olmasa.” dizeleriyle konuyu Anadolu irfanı açısından özetlemiştir. İstişare mekanizması da İslam medeniyetinin karar alma aşamalarında başvurmayı önerdiği kıymetli bir yol ve yöntem olmuştur asırlardır.

Seçim, kavramı hafızalarda farklı çağrışımlar bırakmaklardır. Seçim, demokrasi, adaylar, yarış gibi kavramlar Doğu toplumlarında kendisine tam anlamıyla yer bulamayan kavramlardır. İslam ülkeleri bu anlamda farklılıkların serbestçe dile getirildiği ve uygulamaya konulduğu güzel örneklere sahip olamıyor maalesef.

Esasında farklılık insanlık tarihi kadar eski ve kadim bir değer. Fakat farklı olanın hısım olarak algılandığı bir iklim yerine hasım olarak algılandığı bir anlayış ne yazık ki karşılaşılan durumlar arasında.

Eğitim Bir Sen Türkiye’nin tüm illerinde ve ilçelerinde örgütlü bir sivil toplum kuruluşu. Ekim ayı, Eğitim Bir Sen’in sonraki 4 yılını yönetecek yöneticilerin belirlendiği seçimlere av sahipliği yapmaktadır.

Seçimin olduğu her yerde farklı adayların göreve tabi olması normal bir durumdur. Bu anlamda EBS teşkilatlarında da bazı illerde farklı listeler yarıştı, yarışıyor. Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Sayın Ali Yalçın ve Genel Merkez yöneticileri illerin genel kurullarına katılarak sürecin olgun ve verimli geçmesine katkı sağlıyorlar.

“Sendika” kavramı muhafazakar kitlenin sonradan aşina olduğu bir kavram. Sendikacılık daha çok sol ve marijinal örgütlerin sahiplendiği çalışma alanları olarak görüldü yıllarca.

Merhum Mehmet Akif İnan, sendikacılığa değer ve duruş boyutunu ekledi ve sendikacılığın kavgasız, gürültüsüz değerler üzerinden de yapılacağını gösterdi. Mevcut Eğitim Bir Sen teşkilatları bu anlayışın en olgun uygulamalarını halen devam eden genel kurul seçimlerinde göstermektedir.

Fikirlerin alabildiğine çatıştığı, projelerin havalarda uçuştuğu, eleştirilerin kendi mecrasında korkusuzca dile getirildiği bir teşkilat oldu EBS teşkilatlar.

İllerde farklı düşünen ve aday olmak isteyenlerin dövüldüğü, her türlü şiddetin uygulandığı sendikacılık anlayışı da yok, havalarda sandalyelerin uçuştuğu genel kurullar da yok bu teşkilatta. Bu anlayışın toplumun kültür ve bilgi anlamında önderi olacak eğitim çalışanlarında karşılık bulması sevindirici.

Eleştiriye ve farklılıklara tahammül bir erdemdir. Yarışı demokratik bir ortamda sürdürmek, kaybedenin de kazandığı bir hizmet yarışı serüveni yaşamak ve yaşatmak Eğitim Bir Sen teşkilatında hayat bulmaktadır.

Türkiye’nin tüm STK’lerinde, siyasi partilerde böyle serbest ve nezaket kuralları içerisinde seçimlerin yapılması herkesin özlemi.

Türkiye seçim sathı mailine girmektedir. Tüm siyasal kurumlar delegelerine ve üyelerine güvenmelidir. Zorlama listeler ve güdümlü adaylar ön plana çıkmamalıdır. Oyunu istediğiniz seçmene güvenmelisiniz. Çıkan sonuç, hoşunuza gitmese de o sonuca saygı göstermek durumundasınız.

Vakıfçılık ve dernekçilik alanında çok önemli deneyimlere sahip olan sağ-muhafazakar camianın sendikacılık ve farklı STK çalışmalarında kendi geleneğini oluşturuyor olması sevindirici bir gelişmedir.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.