İlk kez 1930 da oynanmaya başlayan dünya kupası maçları 4 yılda bir düzenleniyor. Sadece ikinci dünya savaşında ara verilmiş. FİFA, 2010 yılının Aralık ayında yaptığı toplantıda 2022 Dünya kupası maçlarının KATAR’da oynanmasını kararlaştırmıştı. Turnuvalar 5 farklı şehirde 8 statyumda yapılacaktı. KATAR önemliydi.Zira tarihte ilk kez dünya kupası maçlarına bir Arap devleti/bir İslam ülkesi ev sahipliği […]
İlk kez 1930 da oynanmaya başlayan dünya kupası maçları 4 yılda bir düzenleniyor. Sadece ikinci dünya savaşında ara verilmiş.
FİFA, 2010 yılının Aralık ayında yaptığı toplantıda 2022 Dünya kupası maçlarının KATAR’da oynanmasını kararlaştırmıştı. Turnuvalar 5 farklı şehirde 8 statyumda yapılacaktı. KATAR önemliydi.Zira tarihte ilk kez dünya kupası maçlarına bir Arap devleti/bir İslam ülkesi ev sahipliği yapacaktı. Katar Hicaz bölgesinin/arap yarım adasının doğusunda bulunan 1915’te Osmanlı’dan kopan Basra körfezi kıyısında bulunan ortalama nüfusu 2 milyon 600 bin olan bir devletti.Katar aynı zamanda zengin petrol yatakları ve doğalgaz rezervlerine sahip olması kişi başına düşen milli gelirle dünyanın 4. zengin ülkesi olması gibi özelliklerle de dikkat çekiyordu.
BİZİM İÇİN ÖNEMİ
Her ne kadar Türkiye son yıllarda ralli yarışı, formula yarışı,UEFA şampiyonlar ligi final maçlarına ev sahipliği yapsa da Avrupa Birliğine girme sürecinde olduğu gibi siyasi nedenlerle terör ve güvensizlik varmış gibi algılar nedeniyle ülkemizi büyük organizasyonlarda devre dışı bırakıyorlar. Dünya kupası maçlarına ev sahipliği yapmak önemli.Bunun bir maliyeti var ancak bunun yanında bir çok getirisinin de olduğu göz unutulmamalı.
Katar’da ki bu maçlara gelince ülkemiz için ayrı bir öneme sahipti. Hem gurur vericiydi hem de içimiz buruktu.Gurur vericiydi çünkü dünya kupasına dair görkemli statları Türkler yapmıştı.Seyircileri Türk Hava Yolları Uçakları taşımıştı.Güvenliği de Türk askeri sağlamıştı.Lakin içimiz buruktu çünkü turnuvaya Türk Milli takımı katılamamıştı. Katar devletiyle ülkemiz arasında Siyasi,iletişim,teknoloji, sanayi ve daha bir çok alanda iş birliğimiz devam etmekte.Katar uygulanan ambargoyu da TÜRKİYE sayesinde aşabilmişti.
KATAR NE KATTI
Açılıştaki seremonilerden tutun da görsel şowlara kadar büyük bir emeğin verildiği kesin.
Katar’ı öne çıkaran ve dikkat çeken projelerini şöyle sıralayabiliriz.
1.Her biri birbirinden güzel ve kapasitesi 40 bin ile 80 bin arasında değişen 8 büyük stat inşa ettiler.
2.Organizasyonun açılışında Kuran’ı Kerim’den ayetler okutuldu.Bu Batı için bir mesajdı.
3.Herkesin görebileceği yerlere 8 dilde yazılan hadisi şerifler/Peygamberimizin (s.a.v) sözlü mesajlarına yer verildi.
4.Sesi güzel müezzinlerin turnuva boyunca ezan okumaları sağlandı.
5.İslami kurallara uyulması saygı gösterilmesi konusunda çalışma yapıldı.Bunun için caddelere bilbordlar asıldı, seyircilere yazılı görseller verildi.
6.Domuz eti satışlarına, Alkol satışlarına müsaade edilmedi.Kıyafet konusunda da duyarlı olması istenildi.
7.Eşcinselliği,cinsiyetsizliği teşvik eden LGBT ben buna (Lut Gavmine BenzeyenTiplemeler) diyorum, basınlarında gündem oluşturmasına reklam yapılmasına izin vermedi. Hatta FIFA Alman milli takımını-takım kaptanını bu konuda uyararak lgbty’yi simgeleyen kollukların çıkartılmasını istedi.
8.İslam dininin barış dini olduğuna dikkat çekilerek islamifobi ye karşı mesaj verildi.
9.Katar’da ki bu maçlar ülke liderlerinin-siyasilerin de bir araya gelmesine olanak sağladı..
10. Sonuç olarak;Katar ilk turda elendi.Belki dünya kupasına bir şeyler katamadı ancak o küçücük toprağıyla azıcık nüfusuyla ev sahipliği yaptı. Düzenlediği başarılı organizasyonla dünya tarihine adını yazdırdı. Bütün dünya KATAR diye bir İslam ülkesinin olduğunu resmen tanımış oldu.İşte ben buradayım dercesine…
Darısı ülkemizin başına…