REDDİ MİRAS (MİRASIN REDDİ) NEDİR ?

Yayınlama: 12.07.2024
A+
A-

Türk Medeni Kanun’una göre miras bırakanın ölümü ile mirasçılar murisin (miras bırakanın) tüm mirasına hak kazanırlar. Yani murisin ölümü ile muristen geriye kalan tüm malvarlığı, alacaklar ve borçlar artık mirasçılara geçer. Mirasçılar murisin borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar. Bir başka anlatım ile muristen kalan borçlardan kendi malvarlıkları ile de sorumludurlar. Bu nedenle veya başka sebeplerden ötürü mirasın reddedilmesi gerekebilir.

Mirasçılar borçlardan kurtulmak veya miras almak istemedikleri veya herhangi bir sebep olmaksızın mirası reddedebilirler. Peki mirasın reddi ne şekilde ve ne zaman yapılabilir?

Mirasın reddi iki şekilde gerçekleştirilebilir. Birincisi mirasın gerçek reddi ikincisi mirasın hükmen reddidir. Mirasın gerçek reddinde mirasçılar murisin ölümünden itibaren 3 ay içerisinde mirası reddediklerini Sulh Hukuk Mahkemesine bildirmeleri gerekmektedir. 3 aylık süre kural olarak murisin ölüm tarihi ile başlamaktadır. Mirasçılar hasımsız olacak şekilde dava açmak süreti ile Sulh Hukuk Mahkemesine kayıtsız ve şartsız olarak mirası reddettiklerini bildirmeleri halinde mirası reddetmiş olacaklardır.

Murisin ölümü ile beraber tüm alacaklar ve borçlar mirasçılara geçtiğinden mirasçılar mirası reddetmediği sürece mirasın hükümleri devam edecektir. Ancak miras reddedilirse alacak ve borçlardan mirasçıların sorumluluğu olmayacaktır.

3 aylık süre geçtikten sonra ise mirasçılar ancak mirası hükmen reddebilir. Mirasın hükmen reddi ise ancak ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş olması gerekmektedir. Bu iki şarttan biri sağlanmıyorsa mirasın hükmen reddi mümkün değildir. Ayrıca mirasın hükmen reddi davaları hasımlı dava olup tereke alacaklılarına karşı açılır. Bu nedenle de mirasın hükmen reddi davaları kural olarak Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılır. Görevli mahkemeler asliye hukuk mahkemeleridir. Mirasın hükmen reddi davalarında 3 aylık süre söz konusu değildir. Mirası gerçek  reddini yapamayan mirasçılar ancak mirasın hükmen reddi yoluna başvurabilecektir.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.