Ülkemizde asayişi, güvenliği sağlama işi İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı Jandarma teşkilatınca yürütülür. Sanırım şu anda 2 teşkilatta İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veriyorlar. Şehir merkezlerindeki güvenlik hizmetlerinden Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı polis teşkilatı sorumlu olup kırsalda aynı görevi Jandarma personeli yürütüyor. Aynı şekilde şehir merkezlerinde trafiğin düzenlenmesi ve […]
Ülkemizde asayişi, güvenliği sağlama işi İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı Jandarma teşkilatınca yürütülür.
Sanırım şu anda 2 teşkilatta İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veriyorlar. Şehir merkezlerindeki güvenlik hizmetlerinden Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı polis teşkilatı sorumlu olup kırsalda aynı görevi Jandarma personeli yürütüyor.
Aynı şekilde şehir merkezlerinde trafiğin düzenlenmesi ve kontrolünden polis trafik, kırsalda ise Jandarma trafik sorumlu diye biliyorum. Yani bir bölgede usulsüz park ya da park yasağına uyulmayınca, trafik kazaları ya da diğer trafik problemleri için şehir merkezlerinde müracaat ya da ihbar halinde polis trafik olay mahaline ulaşıp rapor tutma, ceza yazma ya da trafik akışını düzenlemekle sorumlu.Aynı durumdan kırsalda ise Jandarma trafik teşkilatı sorumlu.
Bu kurumlarda devletin görev verdiği memurlarımız bu hizmetler için görevlendirilirler ve maaş alıyorlar. Geçimlerini, ailesinin ihtiyaçlarını bu maaşla karşılıyorlar. Eğer görevlerini yapmıyorlar amirleri de bunu denetlemiyor ve göz yumuyorlarsa kendilerine, devletimize, milletimize haksızlık yapıyorlar, günah işlemiş oluyorlar.
Diğer şehirlerimizde olduğu gibi Kayserimizde de şehir içi trafik akışını takip eden Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı trafik şube müdürlüğü var ve şehir içinde trafik kurallarına uymayan,yanlış park yapan, trafiğin akışına engel olan, trafik işaret ve levhalarına uygun olmayan her davranışı şikayet olsun olmasın takip edip kontrolünü yapmak bu teşkilatın görevi.
Peki bu teşkilat bilhassa şehir içini bu konuda kontrol ediyor mu? Şikayetleri dikkate alıp ihbar mahallerine en kısa zamanda intikal edip çözüm üretiyor, ay başında aldıkları maaşı helal ettirebiliyorlar mı? Şahidi olduğum olaylara bakarsak maalesef diyorum.
Şöyle, benim iş yerim Melikgazi ilçesi cami kebir bölgesi Cumhuriyet Mahallesi Sakar Sokak’ta bulunuyor. Burada binalar arasında giriş çıkışlı bir alan bulunuyor. Hem girişte hem de çıkışta yol boyu park yasağı tabelası var. Buna rağmen bu bölgeye kaldırım ve yol dahil arabalar yasak park ediyor.Sivil kurumların özel park yeri zincirleri (Belediyenin taktığı zincirler) kırılarak park yapılıyor ve bugüne kadar sivil kurumlar başkanının yazılı dilekçesine, esnafın defalarca telefon müracaatına rağmen şehir içi trafik ekibi gelmedi ve herhangi bir işlem de yapmadı.
Bir vatandaş olarak ve tahsis edilen park yeri trafik eşkıyalarınca gasp edilmiş bir sivil toplum yetkilisi olarak Valimize, İl Emniyet Müdürümüze, Trafik Şube Müdürümüze ve kamuoyuna soruyorum. Kayseri’de şehir içi trafik teşkilatı var mı? Varsa kime, nerede hizmet eder, kimlerin şikayet, müracaat ve ihbarlarına bakar, aylık ücretlerini kimlere hizmetin karşılığı alırlar. Ben bu soruların cevabını bulamadım. Bulanlar varsa söylesin, öğrenelim. Eğer öğrenemezsem Cumhurbaşkanımıza, İç İşleri Bakanımıza, Kamu Denetçiliği Kurumuna müracaat ederek öğrenmeye çalışacağım.