Ülkemizde, yaşadığımız ilde ve hatta bulunduğumuz mahallede dahi günde yüzlerce trafik kazaları meydana gelmektedir. Peki gerçekleşen trafik kazalarında kimler hangi oranda nelerden sorumludur. Bu yazımızda bu hususları soru cevap şekilde kısaca açıklamak gerekirse; Trafik kazalarında maddi tazminatlar nelerdir? Gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda araçta meydana gelen hasar bedeli, değer kaybı, aracın tamir […]
Ülkemizde, yaşadığımız ilde ve hatta bulunduğumuz mahallede dahi günde yüzlerce trafik kazaları meydana gelmektedir. Peki gerçekleşen trafik kazalarında kimler hangi oranda nelerden sorumludur. Bu yazımızda bu hususları soru cevap şekilde kısaca açıklamak gerekirse;
Trafik kazalarında maddi tazminatlar nelerdir?
Gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda araçta meydana gelen hasar bedeli, değer kaybı, aracın tamir sürecince kullanılamamasından ötürü kiralama bedeli başlıca araçtan kaynaklı maddi tazminat kalemleridir. Bunun yanı sıra kaza sebebiyle bir kişinin yaralanması durumunda ise SGK tarafından karşılanmayacak tedavi masrafları, iş kaybı, maluliyette geçen süre de kayba uğrayan kazançlar da maddi tazminata konu olacaktır. Kaza sonucunda bir kişi vefat etmesi durumunda ise vefat eden kişinin baktığı kişiler ve mirasçıları maddi tazminat türü olan destekten yoksun kalma tazminatı davası açabilecektir.
Trafik kazası sonucunda manevi tazminat davası açılabilir mi?
Trafik kazası neticesinde yaralanma, malul kalma veya vefat durumu olması durumunda manevi zarar meydana gelir. Manevi zarar oluşması durumunda ise kazaya sebebiyet veren kişi manevi tazminat ödemesi yapmakla karşı karşıya kalacaktır.
Trafik kazasında araç sürücüsü ne kadar tazminat öder?
Kazaya karışan sürücü kendi kusuru oranında zarar görenin zararını gidermekle mükelleftir. Örneğin kaza yapan sürücü %60 oranında kusurlu ise karşı tarafın zararının yüzde altmışını karşılamak zorundadır.
Aracın maliki (sahibi) ile sürücü farklı ise araç sahibi de kazadan dolayı sorumlu mudur?
Kazaya karışan aracın maliki aracın sürücüsü olmasa dahi gerçekleşen kazadan ötürü sürücü kusuru oranında sorumludur. Örnek vermek gerekirse aracın sahibi A iken B araç ile kaza yatığında araç sahibi A, B ile birlikte kazadan dolayı sorumludur.
Trafik kazalarında ZMMS ödeme yapar mı ?
Aracın kaza nedeniyle üçüncü kişilere vermiş olduğu zararları sürücü kusuru oranında ve poliçe limitleri ile sınırlı olmak kaydı ile ZMMS ödeme yapmaktadır. Ancak manevi tazminatlar ZMMS’ye dahil değildir.
Aracın zorunlu sigortası bulunmuyorsa sigorta ödeme yapar mı?
Kazaya karışan aracın zorunlu sigortası bulunmuyorsa bedensel zararlara ilişkin Güvence Hesabına başvurulabilir. Güvence hesabı da yine aracın sürücüsünün kusuru oranında ve poliçe sınırı dahilinde ödeme yapacaktır.
Kaza nedeniyle tazminat davalarında faiz ne zaman işlemeye başlamaktadır?
Kaza nedeniyle tazminatlarda faiz kaza tarihinden itibaren istenebilecektir.
Mehmet Emin HAMURCU
Hukukçu