YKS ÖNCESİ ADAYLARA VE AİLELERE SON TAVSİYELER

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu hafta sonu 3 oturum şeklide ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek. TYT, 26 Haziran 2021 Cumartesi günü yapılacak. Sınav, saat 10.15’te başlayacak, 120 soru sorulacak ve 135 dakika sürecek, 12:30’da sona erecek. AYT ise, 27 Haziran 2021 Pazar günü yapılacak. Sınav, 10.15’te başlayacak, 160 soru sorulacak ve 3 saat sürecek, 13:15’te tamamlanmış olacak. […]

Yayınlama: 25.06.2021
A+
A-

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu hafta sonu 3 oturum şeklide ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek. TYT, 26 Haziran 2021 Cumartesi günü yapılacak. Sınav, saat 10.15’te başlayacak, 120 soru sorulacak ve 135 dakika sürecek, 12:30’da sona erecek. AYT ise, 27 Haziran 2021 Pazar günü yapılacak. Sınav, 10.15’te başlayacak, 160 soru sorulacak ve 3 saat sürecek, 13:15’te tamamlanmış olacak. YDT, 27 Haziran 2021 Pazar günü yapılacak. Sınav, 15.45’te başlayacak, 80 soru olacak ve 120 dakika sürecek, 17:45’te tamamlanacak.

TYT ve AYT’ye katılacak adaylar saat 10:00’dan sonra YDT’ye katılan adaylar ise 15:30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklar. Bu sebeple, adayların sınava geç kalmamaları için en geç 09:45 de okul bahçelerinde bulunmalarını, ayrıca ulaşım seçeneklerini ve trafik yoğunluğunu da dikkate alarak yola çıkmalarını öneriyorum. Tabii ki en güzeli; sınav binalarını önceden görmek ve de ulaşım süresini tahmini olarak hesaplamak.

Sınav hakkındaki teknik bilgiler bu şekilde. Sınava girecek adaylara önereceğimiz tavsiyelere gelecek olursak;

• Yeme içme alışkanlıklarının dışına çıkılmamalarını, mümkün olduğu kadar dışarıda yemek yememeleri önemli. Gıda zehirlenmesi, mide ve bağırsak problemlerine neden olabiliyor.

• Kimlik ve sınav giriş belgelerinizi bir gün öncesinden hazırlayıp güvenilir bir yere koyun.

• Kıyafet olarak yün ve naylon içermeyen rahat geniş kıyafetler tercih edin.

• Tuvalet ihtiyacına karşılık, sınav öncesi aşırı sıvı tüketimi yapılmamalı ve yemek yenmemeli. Fakat sınava da aç ve susuz da gidilmemelidir. Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Aileler için birkaç küçük önerimiz var;

• Çocuklarıyla birlikte geleceğe dair kariyer ve tatil planlamaları yapmamalılar. Çünkü bu durum çocuklarda kaygıya ve dikkat dağınıklığına neden olabilmekte.

• Sınav günü misafir kabul edilmemeli ve de sınav gecesi ne erken ne de geç yatılmamalı. Mümkün olduğu kadarıyla tek kalınmayıp aile ile vakit geçirilmeli. Ailede bu ortamı oluşturmalı.

YKS’yi her ne kadar mesleki kariyerimizde bir dönüm noktası olarak görsek de, telafisi mümkün olan bir sınav olduğunu bilerek sınava girmeliyiz. Kaygı muhakkak olacaktır. Bu işin doğasında var. Ancak bilimsel araştırmalar da göstermiştir ki ideal kaygı düzeyi sınava motivasyonunu artırmakta ve dikkati toplamakta yardımcı olmaktadır. Zorlandığımız el freni sorularını hemen geçmeli, zamanımızı dikkatli kullanmalıyız. İlk önce kolay soruları halledip tüm sorulara baktıktan sonra ikinci turda zor ama yapabileceğimiz sorulara yoğunlaşmalıyız. İki oturumlu bir sınav olduğunu unutmadan moralimizi bozmadan bir sonraki oturuma odaklanmalıyız.

Unutmayalım ki “Sınav zorsa herkese zor, sınav kolaysa herkese kolay” Bu düsturla hareket edip sınava yaklaşırsanız istediğiniz sonucu elde edersiniz.

Başta,ailesine ve bana sınavı özel hissettiren sevgili Nisa Yetişen olmak üzere, tüm üniversite adaylarına YKS’de başarılar diliyorum. Umarım herkes hayalini kurduğu bölümü kazanır ve istediği mesleği icra eder.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.