KİTAP OKUMADA ÖNCELİKLERİMİZ

İlk sayfasını heyecanla çevirdiğim kitabın son sayfasını da heyecanla bitirdiğim de; dünyanın en mutlu insanı ben olurum. Yazmak için başladığım bir kitabın ilk cümlesini ve son cümlesini yazarken de aynı hali yaşarım. Yazarlarda okur mu? Evet, okumazlarsa yazamazlar. Tıpkı bal arısı gibi bal yapabilmesi için; her çiçeğe konması gerekir. Yazarlar da okurlar ve yazarlar. “Okumaya […]

Yayınlama: 01.05.2023
A+
A-

İlk sayfasını heyecanla çevirdiğim kitabın son sayfasını da heyecanla bitirdiğim de; dünyanın en mutlu insanı ben olurum. Yazmak için başladığım bir kitabın ilk cümlesini ve son cümlesini yazarken de aynı hali yaşarım. Yazarlarda okur mu? Evet, okumazlarsa yazamazlar. Tıpkı bal arısı gibi bal yapabilmesi için; her çiçeğe konması gerekir. Yazarlar da okurlar ve yazarlar.

“Okumaya hangi kitapla başlamayalım?” sorusunu pek çok insan yöneltir. İlk bakışta doğru bir soru/istek gibi geliyor insana. Ama öyle değil. Elbise alan bir kimseye, mağaza sahibi onun beden ölçüsüne bakarak, şunu almalısın diyebilir. Ama kitap ihtiyacı muhatabın yüzüne bakarak belirlenecek bir şey değildir. Ancak genel bir okuma / konu listesi verilebilir.

Bir Müslümanın okuma öncelikleri şöyle belirlenebilir; Kur’an-ı Kerim diğer iman edileceklerin kaynağıdır. Öyleyse ilk olarak Kur’an-ı Kerim okunmalı ve anlaşılmalıdır. Bunun için Kur’an-ı Kerim-i okuma ve anlamaya yönelik usul/yöntem/metodoloji kitapları okunmalıdır. Ayrıca Kur’an sureleri kimliğine yönelik okumalar yapılmalıdır. İkinci olarak Hz. Peygamberin hayatı okunmalıdır. Ve hadis-i Şerif kitapları okunmalıdır. Yine bunun için hadisleri okuma ve anlamaya yönelik usul/yöntem/metodoloji kitapları okunabilir.

Doğru bir Allah inancı ve tasavvuru için; detaylı olarak Allah’ın isimlerini yani esmaul-hüsna’yı anlatan kitaplar okunabilir. Tarihi olmayan inanç sağlıklı olmaz ve eksiktir. Bu anlamda İslam ve insanlık tarihi okunmalıdır. Edebiyat, felsefe, sosyoloji ve mantık içerikli kitaplarla, muhakeme/düşünme gücü geliştirilmelidir. Siyaset ve uluslararası ilişkiler yerel ve küresel konulara sağlıklı bir bakış açısı için önemlidir. İstihbarat oyunları mutlaka bilinmeli ki bölgesel ve küresel çatışmalar anlaşılabilsin. Vekâlet savaşlarının adı konulabilsin.

Şiir yok mu? Diyebilirsiniz. Şiir; kalbin sesi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.