MERDANELİ ÇAMAŞIR MAKİNASI

Kayseri’de Setenönü Mahallesinde, tarihi CAMCIOĞLU KONAĞI turizme kazandırıldı. Otel ve lokanta olarak hizmet veriyor. Birkaç arkadaş akşam yemeği yerken konakla ilgili konuşmalar olunca Zeki Akbıyık söze girdi; Yan odada doğduğunu, çocukluğunun bu konakta geçtiğini, evi Camcıoğlu’ndan satın aldıklarını, civardaki evlerin yıkıldığını, burasının ayakta kaldığını ama ahşap işlemelerin hepsinin söküldüğünü, tamir gördüğünü, malzemelerin çoğunun orijinal olmadığını […]

Yayınlama: 10.07.2021
A+
A-

Kayseri’de Setenönü Mahallesinde, tarihi CAMCIOĞLU KONAĞI turizme kazandırıldı. Otel ve lokanta olarak hizmet veriyor. Birkaç arkadaş akşam yemeği yerken konakla ilgili konuşmalar olunca Zeki Akbıyık söze girdi; Yan odada doğduğunu, çocukluğunun bu konakta geçtiğini, evi Camcıoğlu’ndan satın aldıklarını, civardaki evlerin yıkıldığını, burasının ayakta kaldığını ama ahşap işlemelerin hepsinin söküldüğünü, tamir gördüğünü, malzemelerin çoğunun orijinal olmadığını söyledi ve konağın hikayesini anlattı.

Dünyaca ünlü 3 kez oscar ödülü alan yunan asıllı ABD’li yönetmen Elia Kazan 1909’da Kayseri,  Germir’e doğmuştur. Halıcılıkla uğraşan Rum asıllı aile 1913 de ABD’ ye göçmüştür. Bu Camcıoğlu ailesi, Elia Kazan’ın akrabasıdır.

Elia Kazancıoğlu 1961 yılında Kayseri’ ye ziyarete gelir. İlin protokolü ile beraber; Vali, Belediye Başkanı ve kalabalık bir heyet bizim konağı gezmek isterler, babaannem sadece 5 kişinin gezmesine izin verir. Sonra Elia Kazan, konağı satın almak ister. O zamana göre yüklü bir para teklif eder. Babam, amcalarım, dört kardeş kendi aralarında tartışırlar. Satma taraftarı olurlar. Alınan para ile de Kayseri Sivas Caddesinde 4 apartman parseli almayı düşünürler. Ama babaannem kocamın hatırası diye sattırmaz! Bizde yirmi yıl kadar oturduktan sonra taşındık!

Ev birkaç yıl boş kalınca, virane oldu. Sonra 1983 yılında Erciyes Üniversitesi, kamulaştırdı bedelini Ziraat Bankasına yatırdı. Amcam da paranın tamamını çekip, 4 kardeşe birer tane Merdaneli çamaşır makinası aldı…

REKLAM ALANI
Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.