YKS ÖNCESİ EBEVEYNLERE ÖNERİLER

Yüksek öğretim kurumları sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Gösterilen çaba ve gayretlerin neticesinde öğrencilerin çalışmalarının hasadını alma vakti geldi. Hayallerindeki okullara bir adım daha yaklaşmış olmanın verdiği heyecanla, hem ailelerde hem de çocuklarda stres düzeyi artmaya başladı. Sınavlar eğitimin bir parçası olmasına rağmen bazı ebeveynler ve öğrenciler için kaygı oluşturabiliyor. Bu gün sevgili velilerimiz […]

Yayınlama: 16.06.2022
A+
A-

Yüksek öğretim kurumları sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Gösterilen çaba ve gayretlerin neticesinde öğrencilerin çalışmalarının hasadını alma vakti geldi. Hayallerindeki okullara bir adım daha yaklaşmış olmanın verdiği heyecanla, hem ailelerde hem de çocuklarda stres düzeyi artmaya başladı.

Sınavlar eğitimin bir parçası olmasına rağmen bazı ebeveynler ve öğrenciler için kaygı oluşturabiliyor.

Bu gün sevgili velilerimiz icin bu yazıyı yazmak istedim. Çünkü bu zamana kadar gördüğüm sınava hazırlık süreçlerinde öğrencinin yanında hep ebeveynleri vardı. Bu nedenle sizlerle sınav öncesi bazı konuları paylaşmak istedim.

Hayatlarının  en önemli dönemlerinin ortasında zorlu bir sınava tabii olan gençler  bu süreç de ergenlikten dolayı bazı sorunlar yaşarken  buna bir de sınav maratonu eklenince, süreç hem öğrenci hem de veliler için çekilmez  hale gelebiliyor. Sınava hazırlık sürecinde öğrenci ile veli arasındaki sağlıklı iletişimi korumak ve devam ettirmek oldukça önemli.

Bu süreçte alıngan olan ve duygularıyla hareket eden gencimizin sınav sonucu her ne olursa olsun onların yanında olduğumuzu hissetmeye ihtiyaçları var. Sonuç her ne olursa olsun onlar bizim evlatlarımız ve canımız olmaya devam edecek.

Sevgili veliler, bir öğrencide kaygı varsa , genelde ebeveynlerdeki birinin kaygısının öğrenciye yansımasıdır. Öğrenci için ebeveynlerine ve yakın çevresindeki değer verdiği kişinin davranışları   onun için oldukça önemlidir. Rol model teşkil eden ebeveyn ” Neden kaygılısın ?” demek yerine öğrencisinin bu davranışı kimden öğrendiğine odaklanması daha önem arz eder.Veliler olarak bizler böylesi bir durumda ne yapmamız ya da yapmamamız gerekiyor.

Birkaç madde altında aktarmaya çalışacağım;

1. Sınav yaklaştıkça evde olağanüstü hal ilan etmeyin. Sınavı  bir ölüm kalım meselesi haline getirmeyin. Bırakın her şey olduğu gibi akışında devam etsin.

2. Öğrencinin, sizin ona güvendiğinizi hissetmesini sağlayın. Olumsuz ve ima edici cümlelerden kaçının. Mümkün olduğunca abartmadan pozitif olmaya ve moral vermeye çalışın.

3. Öğrencinizle sınav, başarı ve  başarısızlık kavramları üzerinde çok konuşmayın ve  özellikle çocuklarınızla bu konularda  tartışmaya girmeyin; çünkü onlar zaten kendi içlerinde kendileriyle  yeterince savaş veriyorlar.

4. Öğrencinizin konuşma ihtiyacı hissettiğini fark ettiğinizde sadece onu dinleyin, yorum yapmayın, duygularını boşaltmasına izin verin.

5. Şu an vereceğiniz öğütler tamamen  onlarda stres uyandıracağı için size kulaklarıni tıkayacaklardır. Sadece ona zaman ayırın motivasyonunu artiracak etkinlikler yapın, streslerini atacakları ortam hazırlayın. (Nefes eğzersizleri, film izlemek , yürüyüş, motive edici hikayeler anlatmak gibi..)

6. Sınav akşamı anne babalar mümkün olduğunca rahat ve doğal davranmalı.

7. Yakın çevre ve akrabaların başarı dileklerini sunmak için, sınava girecek öğrenciyi telefonla arayıp, mesaj atarak  dilek ve temennilerde bulunmalarını doğru bulmuyorum. Bu tip aramalar ve söylemler çocuğun daha fazla tedirgin ve telaşlı olmasına neden olduğunu birebir seanslarda çalıştığım öğrencilerden duyuyorum. Aileler bu tarzda telefonlara ve mesajlara çocuklarını maruz bırakmamalılar.

 8. Öğrencinizi diğer arkadaşlarıyla kıyaslamaktan kaçının. Bu sınavlar öğrencinin zekâsını ölçen bir sınav değildir. Bu başarı başarısızlık kıyaslamasını çocuğunuza yaşatmayın. Her fırsatta onların sağlıklarının daha önemli olduğunu, onları sevdiğinizi belirtmeyi ihmal etmeyin.

9. Öğrencinize baskılayıcı sözlerden sakının.

 “Senin isteklerini ikiletmedik, özel ders aldırdık, dershaneye gönderdik, seni özel okula gönderdik, yemedik yedirdik …sen den isteğimiz sadece başarılı olman” gibi cümleler çoğu öğrencinin başarısının düşmesine sebep oluyor. Sınava girmeden omuzlarına büyük yükler yüklemiş oluyorsunuz. Bunun yerine “ne yaparsan yap senin yanındayız” izlenimi vermek çok daha faydalı olacaktır. Sınavın çocuğunuzdan önemli olmadığını ona hissettirin.

10. Sınav sonrası öğrencinize “Sınavın nasıl geçti ?” , “Sınav kolay mı / zor muydu ?” diye sormayın. Sadece “Nasıl hissediyorsun?” diyebilir yada sarılabilirsiniz…

Unutmayalım bizler çocuklarımızın emanetçisiyiz, geleceğe ve hayata hazırlıyoruz. Sınav bu süreç deki  basamaklardan sadece bir tanesi. Ahlaklı birer genç olmaları sınav sonucundan daha önemli.

YKS’ ye girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum.

Betül MERT

SOSYOLOG/AİLE DANIŞMANI

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.