BAHAR DEPRESYONU MU? BAHAR YORGUNLUĞU MU?

Bahar ayları doğanın canlanmasıyla birlikte kışın kasvetli günlerini geride bıraktığımız zamanlardır. Doğanın canlanmasıyla insan yaşamının da canlanması, enerjisinin yükselmesi beklenir. Fakat herkes için durum bu şekilde değildir. Cemre düşeli çok olmasına rağmen bu yıl bahara bir türlü kavuşamadık. Pandemiden yorulmuş olan insanımız baharın gelmesini dört gözle bekler oldu. Kış mevsiminin yorgunluğunu atmaya hazırlandığımız bu dönemde […]

Yayınlama: 25.03.2022
A+
A-

Bahar ayları doğanın canlanmasıyla birlikte kışın kasvetli günlerini geride bıraktığımız zamanlardır. Doğanın canlanmasıyla insan yaşamının da canlanması, enerjisinin yükselmesi beklenir. Fakat herkes için durum bu şekilde değildir. Cemre düşeli çok olmasına rağmen bu yıl bahara bir türlü kavuşamadık.

Pandemiden yorulmuş olan insanımız baharın gelmesini dört gözle bekler oldu. Kış mevsiminin yorgunluğunu atmaya hazırlandığımız bu dönemde kimsenin tahammülünün kalmadığını üstüne birde ekonomik krizin boy göstermesiyle insanlarda bir panik havası görüyoruz.

 Durum böyle olunca ruhumuzda da iniş-çıkışlar artmaya başladı. Bahar geçişlerinde duygusal dalgalanmalar, depresyon, panik atak ve kaygı bozukluğu gibi durumlar artış gösterebiliyor ya da geçmişte yaşadıysak tekrarlayabiliyor.

Bahar depresyonu ile ilgili en çok yapılan hata, bu durumu geçici bir moral bozukluğu gibi görerek hafife almak oluyor. Uyku düzeninizde bozulmalar, umutsuzluk hissine kapılma, aklınıza intihar fikirleri geliyorsa, normalde günlük yaptığınız aktivitelerinizi yapamaz hale geldiyseniz, enerjiniz bitmiş vaziyette devamlı yatma isteğiniz varsa, bir anda kendinizi keyifsiz hissetmeye başladıysanız bir uzmandan destek almanız sizin için faydalı olacaktır.

Havaların çok hızlı değişmesi insanlar üzerinde duygu durum bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle de kendinizi bu zamanlarda keyifsiz, hayata karşı isteksiz, agresif, yorgun hissedebilirsiniz. Unutmayın tüm bunlar sizin gerçek duygu ve arzularınız değil.

Bahar depresyonunun neden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemektedir. Bütün ruhsal sağlık sorunlarında olduğu gibi bu durumun da genetik faktörler, yaş ve büyük ölçüde vücudun doğal kimyasal yapısının rol oynadığı düşünülmektedir.

Bu aralar sabah uyanmakta güçlük çekme, yataktan kalkmak istememe, karamsarlık, cinsel enerjide azalma, çabuk sinirlenme gibi bulgular oluşmaya başladıysa dikkatli olun bahar depresyonuna girmiş olabilirsiniz.

Bu dönemi daha kolay atlatmanın yolu; kişinin açık havada daha çok bulunması, egzersiz yapması vücudunun tembelliğini ortadan kaldırmak için en etkili yöntemdir. Fiziksel olarak aktif bir hayata sahip olan kişilerin depresyon yaşama ihtimali çok daha az olduğu söylenebilir. Güneşli havada, doğada kendini iyi hissediyorsa bundan faydalanabilir.

Kimilerine spor yapmak iyi gelirken kimilerini de dostlarıyla birlikte olmak mutlu eder. Dostlarla içilen bir fncan kahve gününüzün daha güzel geçmesine yardımcı olur. 

Bahar temizliği kültürel bir alışkanlık olarak gözükse de ruhun değişime hazırlaması için çok değerli bir ritüeldir. Aklınızın bir ucunda kalan ve sizi meşgul eden yapılacaklar listesini ertelememek mevsimsel depresyona iyi gelecek adımlardan birisidir.

Gerekirse bir kan değeri yaptıra bilir ve vitamin takviyesi uygulayabilir, hafif ve sıvı gıdalar tüketebilirsiniz.

İmkânınız varsa yaşadığınız şehirde tarihi, turistik yerleri gezebilirsiniz.

Olumsuz sosyal medya ve televizyon haberlerinden uzak durun. Daha renkli giysiler giyinin. Günlük bakımınıza özen gösterin. Uyku düzeninize dikkat edin. Terapiye gidiyorsanız bu süreci mutlaka düzenli olarak yönetin.

Bunları yapmanıza rağmen herhangi bir düzelme yoksa ya da belirtiler giderek şiddetleniyor veya uzun sürüyorsa mutlaka bir psikiyatriste başvurun.

Sağlıcakla kalın

REKLAM ALANI
Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.