AİLE VE TOPLUMDA KADIN

Kadın Nedir? ANA DIR. Kadın sultandır. Hatundur. Mutluluğun ve huzurun kaynağıdır. Kadın ümmetin yarısıdır. Kadın ilk öğretmendir. Bundan dolayı ümmetin geleceği noktasında ana etken KADIN dır. Bunun içindir ki: KADIN alçalırsa ümmet alçalır, KADIN yükselirse ümmet yükselir. Toplum, bir arada yaşayan canlıların oluşturduğu topluluktur. Birey kelimesinin zıddıdır. Aile, toplumun en küçük birimidir. Kısaca küçük bir […]

Yayınlama: 08.03.2022
A+
A-

Kadın Nedir?

ANA DIR. Kadın sultandır. Hatundur. Mutluluğun ve huzurun kaynağıdır. Kadın ümmetin yarısıdır. Kadın ilk öğretmendir. Bundan dolayı ümmetin geleceği noktasında ana etken KADIN dır. Bunun içindir ki: KADIN alçalırsa ümmet alçalır, KADIN yükselirse ümmet yükselir.

Toplum, bir arada yaşayan canlıların oluşturduğu topluluktur. Birey kelimesinin zıddıdır.

Aile, toplumun en küçük birimidir. Kısaca küçük bir toplumdur, toplumda büyük bir ailedir. Aile, toplumun ilk ve en güçlü nüvesidir. Bu yüzden aile toplumun minyatürüdür. Aslında aile toplumun özüdür. Sağlıklı bir toplum sağlıklı ailelerin var olmasından geçmektedir. Hepimizin bildiği üzere günümüzde aile kurumu büyük sarsıntılar yaşamaktadır.

Modernizm ile birlikte aile hızlı bir değişim içerisine girmiştir. Ailenin dönüşüm yaşamasıyla birlikte ailenin baş aktörü olan kadın da bu değişim dönüşümden nasibini almıştır. Bu dönüşüm yalnızca ailenin şekli yapısında değil, geleneksel içeriğinde de gözlenmektedir.

Modernizm öncesi dönemde yeri ev olarak kabul edilen kadın, ev ve işyerinin ayrılmasının da etkisiyle, sosyal alanda çalışmaya başlamış; evdeki üretimi değersiz çabalar olarak görülmüştür. Değişen aile kurumu ile birlikte toplumun ahlaki ve dini değerlerinin yıkım sürecine girdiği ve oldukça zayıfladığı gözlenmiştir. Ahlaki değerlerin etkisini yitirmesiyle annelik olgusu toplum nezdinde değerini yitirmeye başlamıştır.

Değişim ve dönüşüm ile beraber değişimi yaşayan en temel kurum toplumsallaşma açısından oldukça önemli olan, kültürel kodların aktarıldığı ailede yaşanmıştır. Kendisini gerçek yapan değerlerle beraber tüketilen ve yeri doldurulamayan aile kurumuna, toplumun modernleşmesi yönünde taşıyıcı rolü atfedilmektedir. Dünya toplumlarında çekirdek aile modelinin yaygınlığı modernitenin evrenselliğini ilan etme çabasından başka bir şey değildir.

Ailenin bir arada olması ve devamı noktasında, eşler arasındaki sevgi, saygı, hoşgörü, anlaşma ve uyuma bağlıdır. Bir ülkenin geleceğini temsil eden sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirmek, çocuklarımızı eğitip, onların yarınlarını sağlam temeller üzerine inşa etmek mutlu aile ve mutlu kadın tablosu çerçevesinde mümkün olabilir.

Çocukları asıl yetiştiren ve en mükemmel şekilde terbiye eden kadındır. Eğer kadın iyi bir eğitim almışsa çocuklarını da aynı şekilde eğiteceği sebebiyle annenin de eğitimli olması son derece önemlidir. Bundan dolayı anneliğin yeri, değeri ve şerefi çok yüksektir.

Kadın olarak modern çağda kendimizi daima güncellemeliyiz. Güncellerken medya ve sosyal medyanın tuzağına düşmemeye gayret edip gerçek alem ile sanal alemi birbirine karıştırmamalıyız. Karakterimizi ve fıtratımızı bozmadan rollerimizin gereğini yerine getirmeye gayret etmeliyiz.

Modern dünyanın büyüsüne kapılıp erkeği kediye çevirip sonra aslan olmasını beklemeyelim. ‘’Kadının fendi erkeği yendi’’ oyunu oynamaktan vaz geçip Allaha kul olma bakımından eşit statüde olmaya çalışalım.

Kadın ile erkek hayat yolculuğunda birbirlerinin rakibi değil de yardımcısı olduğu unutulmamalı.

Kur’ân-ı Kerîm’de Rabbimiz şöyle buyurmuştur:

“Kaynaşmanız için size kendi cinsinizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi O’nun varlığının delillerindendir. Doğrusu bunda iyi düşünen kimseler için dersler vardır.” (er-Rûm 30/21)

Kadın erkek her insanın başarılı veya başarısız olduğu yahut yanılarak hata yaptığı anlar olabilir. İşin böyle olması durumunda meseleleri konuşarak çözmek gerekir. Bu, Hz. Peygamber’in metodudur.

Alemlerin sultanı, insanlığa son mesajında ‘’ Kadınlarınız hususunda Allah’tan korkunuz. Şüphesiz, onlar sizin yanınızda yardımcılarınızdır. Siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız.’’ buyurmaktadır.

Kız çocuğunun kıymeti, mal ve miras hakkı, eğitim hakkı, mirastan pay verilmesi, Kur’andaki yedi büyük sûreden birine ad olarak verilmesi İslamın kadına verdiği değeri çok iyi gözler önüne seriyor.

KUR’ANIN KENDİLERİNDEN ÖVGÜYLE BAHSETTİĞİ KADINLAR;

HZ. HACER: TESLİMİYETİN SEMBOLÜ

HZ. MERYEM: İFFETİN SEMBOLÜ

HZ.HATİCE: SADAKATİN, GÜVENİN, FEDAKARLIĞIN ZİRVESİ… İSLAM’A İLK İNANAN KADIN.

HZ. AİŞE: BİLGİNİN İLMİN VE FERASETİN ZİRVESİ…

HZ. FATIMA: SABRI, CÖMERTLİĞİ ALLAH TARAFINDAN TAKDİR EDİLEN BİR KADIN

İsmini sayfalara sığdıramadığım birçok sahabe hanım var. Bunlardan biride neden siz olmayasınız.

Dünya kurulduğundan bugüne hangi dönem olursa olsun kadınlarımız her zaman büyük roller üstlenmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında yüce milletimizin her bir vatandaşı ülkemizin refahı ve hürriyeti için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Özellikle de bu ülkenin cesur kadınları Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir rol üstlenmiştir. Bu kadınlar cesaretleri ve fedakarlıkları ile tarihimizin unutulmaz isimleri arasında yer almıştır. Bu nedenle bilmeyenlere onları anlatmak, bilenlere ise tekrar hatırlatmak için Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanları saygı ve minnetle anıyoruz.

SOSYOLOG/AİLE DANIŞMANI

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.