KUDÜS ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DÜNYA TUTSAKTIR

Evet! Öyledir. Kudüs küresel ve çağlar üstü bir kenttir. Hem kendisi hem de yüklendiği mesajı küresel bir kent olmasını hak ediyor. Hz. İbrahim’in seslenişi;Hz. Musa’nın Tur Dağından inişi; Hz. İsa’nın “Ben Allah’ın kuluyum” deyişi;son nebi ve resulün Mescid-i Aksa’ya çağrısı da; devam ediyor. Semavi inanış taşıyanlar kendilerini oraya ait hissederler. Hak ama batıl. Haklı ya […]

Yayınlama: 10.04.2023
A+
A-

Evet! Öyledir. Kudüs küresel ve çağlar üstü bir kenttir. Hem kendisi hem de yüklendiği mesajı küresel bir kent olmasını hak ediyor. Hz. İbrahim’in seslenişi;Hz. Musa’nın Tur Dağından inişi; Hz. İsa’nın “Ben Allah’ın kuluyum” deyişi;son nebi ve resulün Mescid-i Aksa’ya çağrısı da; devam ediyor.

Semavi inanış taşıyanlar kendilerini oraya ait hissederler. Hak ama batıl. Haklı ya da haksız. Siyasi veya jeo-stratejik. Ekonomik belki de kültürel. Tarihi ve şimdilerde. Aidiyet hissi var insanlarda; Kudüs’e. İşte Onu küresel kent yapan da budur.

“Kudüs özgür oluncaya kadar, dünya tutsaktır” sözü bunun için doğrudur. Hakikatin kalbidir. Yedi kıtanın insanı Kudüs’ün özgür olmadığını her vesile dillendiriyor. Yani İsrail’in işgalci olduğunu. Bir ahtapot gibi bedeni Filistin’de kolları dünyanın her yerinde. Bu varlık Filistin’de var olduğu müddetçe; dünyada tutsak olmaya devam edecektir.

Ancak bir sorun var. Bu varlık nasıl etkisiz hale getirilecek ve başta Filistin olmak üzere; insanlık nasıl kurtulacaktır. Kendi hatıram ve bir gerçek üzerinden size anlatayım. Bir gerçek ve durum tespiti olarak; İlk yönetim kurulunda Yahudi bilim insanları Albert Einstein, Sigmund Freud, Martin Buber ve ChaimWeizmann olan; Yahudilik ile ilgili çalışmaların bulunduğu en büyük kütüphaneye sahip; Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi1918 yılında temeli atılmış ve okulun açılışı 1 Nisan 1925’te gerçekleşmiştir. Peki, İsrail sözde bağımsızlığını ne zaman ilan etti? 14 Mayıs 1948.

Yıl 2017 ailece Kudüs’teyiz. Mescid-i Aksa’yı solumaya çalışıyoruz. Bizi uzun merdiven başmakları ile Mervan mescidine götürecek olan, merdivenlerde iniyoruz. Başmakların bittiği yerde, tam karşıda bir kütüphane var ama küçük. İçinde ışık yanmıyor karanlık. Kapısı kapalı/kilitli. Kütüphanenin önünde köşeyi mesken edinmiş bir temizlik seti.

Kudüs özgür olmalıdır. Ya da dünya tutsak olmaktan kurtarılmalıdır. Nasıl? Ne üzerine? Sloganlarla mı? Akıllı insana uzun cümle kurmak ayıptır. Ama izninizle; İsrail’in terör ve işgal ilanı 1948 yılında yapılmış ama Kudüs İbrani Üniversitesi 1925 yılında eğitim ve öğretime başlamış. Yani İsrail bilgi üzerine kurulmuştur. Ve katliam silahıyla da kendisini korumuş ve korumaya devam etmektedir.

Ya Filistin! Ya da Müslümanlar kendilerini ne ile ifade ediyor. Kapalı, karanlık ve küçük kütüphaneler ile…

“Kudüs özgür oluncaya kadar, dünya tutsaktır.” Kudüs’ü özgür kılalım!Ama önce gerçeklerle yüzleşelim…

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.