GERİ DÖNÜŞÜMLE GELECEĞE BİR ADIM ATIYORUZ!

Geri dönüşüm bugünlerde daha bilinçli olduğumuz bir konu olsa da eski ve kullanılmış ürünlerin tekrar kullanıma uygun hale getirilmesini sağlayan ve böylece sıfır atık oluşmasına yardımcı olan bir süreçtir. Geri dönüşüm ile dünyada büyük bir fark yaratabiliriz. Günlük hayatımızda alışkanlık haline getirmemiz gereken bu duruma gelin yakından bakalım. Aynı zamanda karbon ayak izimizi en aza […]

Yayınlama: 11.02.2022
A+
A-

Geri dönüşüm bugünlerde daha bilinçli olduğumuz bir konu olsa da eski ve kullanılmış ürünlerin tekrar kullanıma uygun hale getirilmesini sağlayan ve böylece sıfır atık oluşmasına yardımcı olan bir süreçtir. Geri dönüşüm ile dünyada büyük bir fark yaratabiliriz. Günlük hayatımızda alışkanlık haline getirmemiz gereken bu duruma gelin yakından bakalım. Aynı zamanda karbon ayak izimizi en aza indirmenin en iyi yoludur. Aynı zamanda faydalı malzemelerin israfını azaltmak için dünya çapında kullanılan bir yöntemdir.

Geri dönüşümün benimsediği üç ilke vardır. Bunlar Azalt, Yeniden Kullan ve Geri Dönüştür. Bu ilkenin dışında her türlü maddeyi ayrı şekillerde ayırmak önemlidir. Kâğıt, karton, plastik, cam, metal malzemeler ayrı ayrı toplanmalı ve ayrı ayrı geri dönüşüme gönderilmelidir. Bu malzemelerin geri dönüştürülmesi aynı zamanda doğal kaynakların tükenmesini de engeller. Yarım ton atık kâğıdın kâğıt yapımında katılımıyla 4 ağacın kesilmesinin engellendiğini biliyor muydunuz? Ayrıca çevre kirliliğinin, hava kirliliğinin, su kirliliğinin ve su tüketiminin azaltılmasına da büyük katkı sağlar. Evsel atıkların geri dönüştürülmesi aynı zamanda toprak verimliliğini artırır ve zincirin en tepesinde yer alan bizler için besin açısından zengin ürünlerin ve sağlıklı ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunur. Zevkle yediğimiz bazı yiyecekler teneke kutulardan çıkar. İki dakikalık tokluk zevkimizi yarıda kesmeyip geri dönüşü olmayan çöplere ya da doğaya attığımız zaman dünyada 500 yıl kaldığını biliyor muydunuz? Ayrıca alüminyum (teneke) kutular geri dönüşümü en kolay atıktır. Bu makaleyi okuduktan sonra, geri dönüşümün bu kadar çok kötü sonucu engellediğini bilerek, o kutuyu geri dönüşüme atacağınızdan eminiz.

Gelecek Nesillere Temiz Bir Çevre Bırakalım

Geri dönüşüm sadece doğa olayları için değil ekonomik açıdan da verimli bir yatırımdır. Doğal kaynakların tükenmesi ekonomik krizi tetiklediğinden, geri dönüşüm ekonominin toparlanması için çevre dostu bir anahtardır. Sürdürülebilir sağlık dediğimiz bu olay gelecek nesillere temiz bir çevre bırakıyor. Dolayısıyla geleceğe bir adım atılmasında geri dönüşüm önemli bir rol oynamaktadır. Ben ülkemiz için en önemli konulardan birinin geri kazanım olduğunun bilinciyle özellikle öğrencilerin mutlaka atıkların ayrıştırılması konusunda daha fazla eğitilmesine inanıyorum. Doğru atığın doğru kutularda toplanması bu işin ABC’si diyebiliriz. Yıllık neredeyse kişi başına 1,5 ton atık ortaya çıkıyor bunun tam olarak bertaraf edilerek tekrar kullanıma sunulmasının en etkili yolu insanların küresel kapitalizmin en acımasız çevre tehdidine karşı atık bilincine sahip olmasından geçtiğini hepimizin anlaması gerekir diye düşünüyorum erenler ve canlar. Katkı ve danışmanlığından dolayı geri dönüşüm konusunda harikulade yatırım işlerine imza satan Sayın Tahir Karabaş beyefendiye teşekkürlerimi bir borç bilirim.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.