NASIL BERAT EDELİM?

Şaban ayının 15. Gecesi Berat Gecesi/Kandili’dir. Berat kelimesi: borçtan, suçtan, cezadan, hastalıktan kurtulmak ve arınmak/temizlenmek anlamlarına gelir. İslami anlamıyla: Günahlardan/kötülüklerden arınmak/temize çıkmak, ilahi avf ve rahmete nail olmaktır.   Peki, günahlardan nasıl berat edelim. Günahlardan: Namaz kılmayanlar namaz kılmaya başlayarak, zekât vermeyenler zekât vererek berat etmeli. İnfak yapmayanlar infak vererek, sadaka vermeyenler sadaka vererek borçtan kurtulmalı. […]

Yayınlama: 17.03.2022
A+
A-

Şaban ayının 15. Gecesi Berat Gecesi/Kandili’dir. Berat kelimesi: borçtan, suçtan, cezadan, hastalıktan kurtulmak ve arınmak/temizlenmek anlamlarına gelir.

İslami anlamıyla: Günahlardan/kötülüklerden arınmak/temize çıkmak, ilahi avf ve rahmete nail olmaktır.  

Peki, günahlardan nasıl berat edelim. Günahlardan:

Namaz kılmayanlar namaz kılmaya başlayarak, zekât vermeyenler zekât vererek berat etmeli. İnfak yapmayanlar infak vererek, sadaka vermeyenler sadaka vererek borçtan kurtulmalı. Farz orucu tutmayanlar oruç tutarak, Zengin olduğu halde umreye gitmeyenler, Hac farzını yerine getirmeyenler umre ve hacca giderek temizlenmeli. 

Tesettür farziyetini yerine getirmeyenler tesettüre girerek, kalp ve zihin tesettürüne riayet etmeyenler takva tesettürüne bürünerek arınmalı.  Dilleri ile gıybet, gözleri ile zina günahına girenler bu günahlardan uzak durarak, zina edenler zinadan kaçınarak rahmete layık olmalılar.

Çalıştırdığı işçilerin haklarını vermeyenler onların haklarını vererek, çalışanların insani/sosyal haklarını vermeyenler haklarını vererek borçlarından kurtulmalı. Tüyü yetmemiş yetimin hakkını çalanlar çalmaktan vazgeçerek, kamuya ait değerleri gasp edenler gasplarından vazgeçerek temizlenmeli.

İmamlığa layık olmayan hocalar imamlığa layık olmaya çalışarak, dindar görünümlü olup gereğini yapmayanlar gerçek dindar olarak günahlardan kurtulmalılar. Adil olmayan mülki amirler ve yerel yöneticiler adil olarak suçtan beri olmalılar.

Kalplerinde kin, nefret ve öfke barındıranlar bunlardan uzak durarak, kibir ve gururla etrafına yükseklerden bakanlar kibir ve gururdan kurtularak ilahi avfa nail olmalılar.  Akrabaları ile ilişkiyi kesenler sıla-i rahim yaparak, yoksullarla ilgilenmeyenler onlarla ilgilenerek suçtan kurtulmalılar.

Komşusu açken tok yatanlar komşularını düşünerek, zulüm altında inleyen Müslümanlara ilgisiz olanlar onlara yardım ederek cezadan kurtulmalılar. Paranın her kapıyı açtığına inananlar bunun böyle olmadığını, her kapıyı ancak Allah’ın açtığına iman ederek ilahi rahmete nail olmalılar.

İlim sahibi olup ta hakkı söylemeyenler hakkı söyleyerek, Allah’ın ayetlerini para, mevki ve makam karşılığında satanlar bu satışlarından vazgeçerek temizlenmeliler. Eli kalem tutanlar ancak hakkı yazmayanlar gerçekleri yazarak, dilleri hakkı konuşmayanlar hakkı konuşarak günahtan korunmalılar.

Aldatan bizden değildir; müşterisini aldatan esnaf, komşusunu aldatan komşu, işçisini aldatan patron, talebesini aldatan öğretmen, kocasını aldatan kadın, hanımını aldatan koca aldatmalarından vazgeçerek; Allah’a iman et ve sonra dosdoğru ol hadisi çerçevesinde doğru olarak temiz olmalı.

Adına şans oyunu denilen ve diğer büyük kumarları oynayanlar kumar oynamayı terk ederek, içki içmeye devam edenler içkiyi terk ederek günahlardan korunmalılar. Tekel bayisi olanlar o bayiliği bırakarak tövbekâr olarak temizlenmeliler. Faizin küçük ya da büyüğünü alıp verenler faiz alış verişinden vazgeçerek kötülüğünden korunmalılar.

Ana babasına “öff” diyenler ve asi olanlar asiliklerinden vazgeçerek, büyüklerine saygılı ve küçüklerine merhametli olmayanlar saygı ve merhameti taşıyarak avf olunmalılar.

Şirkten ve müşriklerden beri olmayanlar Allah ve resulü gibi müşriklerden beri olarak, İslami mücadele kaçkınları din Allahın oluncaya kadar ve fitne yeryüzünden kalkıncaya kadar mücadele ederek beratlarını almalılar.

Berat; mücadele ve tövbedir.

Böylece Berat edelim.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.