ESNAFIN KREDİ BORÇLARI

Son dönemdeki ekonomik krizden en çok etkilenen kesim esnaf. Mobilyacısından, boyacısına ,halıcı esnafından züccaciyeye kadar her kesim zor durumda. Dükkan kirasını ödeyemeyip kepenk kapatmak zorunda olan çok esnaf var. Resmi rakamlara göre kapanan şirket sayısı geçen seneye göre yüzde 60 arttı. Yeni ekonomi paketinde esnafa 100 milyara kadar destek var. Peki sürekli kredi vermek çözüm […]

Yayınlama: 02.11.2022
A+
A-

Son dönemdeki ekonomik krizden en çok etkilenen kesim esnaf. Mobilyacısından, boyacısına ,halıcı esnafından züccaciyeye kadar her kesim zor durumda.

Dükkan kirasını ödeyemeyip kepenk kapatmak zorunda olan çok esnaf var. Resmi rakamlara göre kapanan şirket sayısı geçen seneye göre yüzde 60 arttı.

Yeni ekonomi paketinde esnafa 100 milyara kadar destek var. Peki sürekli kredi vermek çözüm mü ?

Esnaf bu kredileri faiziyle ödemek zorunda. Ödeyemediğinde faizler kat kat artmakta ve içinden çıkılamaz bir hal alarak ne üretim ne satış yapamayacak duruma geliyor esnaf kardeşlerimiz.

Ülkemizde KYK borçlarından  Eyt’ye kadar bir çok alanda yenilik ve düzenlemeler var. Hatta son ekonomi paketinde esnafa sicil affı adı altında bir düzenleme var.

Esnaf Temmuz 2023’e kadar  Ekim 2022’den itibaren  ödeyemediği  ve kara listeye düştüğü kredi borçlarını yeniden yapılandırarak  ödeyebilecek ve sicil temizlenecek.

Yalnız şöyle bir durum var : Satış yapamayan evini geçindirmekte zorluk çeken esnaf Kredi borçlarını yeniden yapılandırıp nasıl ödeyecek?

Esnafa daha kapsamlı bir ekonomi paketi şart. Seçimden önce esnaf Kredi faizlerinin silinmesini bekliyor. Devlet bankaları ve tüm özel bankaların buna dahil edilmesi gerekli.

Geçen bir kadın esnaf arkadaşa uğradım butik sahibi kendisi. 50 bin liralık bir kredi çekmiş ödeyemediği için faiziyle birlikte banka 150 bin lira istiyor. Faiz lobisi öyle sarmış ki dört bir yanımızı.

Hükümetin faiz indirme politikalarına en büyük destek bu bankaların kredi faizlerinin sıfırlanması olacak. Ben hep diyorum demeye de devam edeceğim resmi tefeciliğin sömürgeciliğinden esnaf başta olmak üzere tüm kredi mağdurlarını kurtarmak için devlet yeni bir paket açıklaması şart.

Bu seçim sürecinde gerek hükümetin gerek muhalefetin bir çalışma yapıp halka sunması lazım. Hükümetin gerekli adımları atması seçimde lehine olacaktır.

Esnaf halkın bel kemiğidir. Kredi, kredi kartları borçları altında ezilen esnaf devlete vergisini nasıl ödeyecek?

Vergi ödenmezse ülke nasıl kalkınacak?

Vergi yükü en çok esnafın üzerinedir. Vergide de belli indirimler yapılandırmalar şart.

Esnafımız  yeni düzenlemeleri bekliyor. Düzenleme olacak ki esnafın üretimi satışı artacak.

Özellikle kredi ve kredi kartı faizlerinin silinmesi ile ilgili yeni ekonomi paketini dört gözle bekleyen esnaf kardeşlerimizin Allah yardımcısı olsun.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.