KADIN KOOPERATİFLERİ

Günümüzün en büyük sorunlarından biri ekonomi. Her şey ateş pahası… Gıdadan elektriğe; benzinden suya kadar hatta araç alımı ev alımı kiralamasına kadar her şeye zam geldi. Halk bir arayış içinde. Üretim yapmak ve para kazanmak isteyen çok kişi var. Ülke ve şahıs ekonomisine katkıda bulunulması için üretim şart. Halk üretecek ve bunu uygun pazarda yine […]

Yayınlama: 20.10.2021
A+
A-

Günümüzün en büyük sorunlarından biri ekonomi. Her şey ateş pahası… Gıdadan elektriğe; benzinden suya kadar hatta araç alımı ev alımı kiralamasına kadar her şeye zam geldi. Halk bir arayış içinde. Üretim yapmak ve para kazanmak isteyen çok kişi var. Ülke ve şahıs ekonomisine katkıda bulunulması için üretim şart.

Halk üretecek ve bunu uygun pazarda yine halka sunacak. Bu konunun önemini bilen ve gündeme getiren sayın Cumhurbaşkanımız özellikle üretim yapacak kooperatiflere çok imkan ve olanak sunacak yeni yasaları meclisten geçirmeyi planlıyor. Özellikle çiftçi ve kadınlara yönelik kooperatifleşmeye önem veriliyor.

Ben de Sayın Cumhurbaşkanımızın bu projesini hayata geçirmek  adına iş yükü olan maddi durumu olmayan hiç tanımadığım hemcinslerimi bir araya getirerek bir kadın kooperatifi kurdum. Şirket sahibi olduğum için sürekli iş isteyen, eşi vefat etmiş çocuklarına bakmak zorunda olan bir çok kadın benden iş istiyorlardı. Onları kooperatif çatısı altında birleştirmeyi hedefledik ve yaptık. Şu an yedi kadınla mantı ve unlu mamülleri üretimi yaptırmaktayız. Maalesef ki sayın Cumhurbaşkanımızın hedeflediği kooperatifçilik anlayışı daha kurum idari amirleri tarafından benimsenmiş değil. Neden mi?

Bir çok kuruma ziyaret gerçekleştirdim ve müdürler ve başkanlarla görüştüm. Ben bir vatandaş olarak ülkemin memleketimin kadınlarını birleştirip bir kooperatif kurdum sizler idari amirlersiniz daha çok kadına hitap etmek için el ele verelim dediğimizde kimi ne işin var o kadar kadınla uğraşılır mı şahsi şirket açsaydın keşke diyen de oldu. Yok biz tekrar kooperatif açacağız hatta bizim eşlerimizde bu kooperatife üye olacak diyenlerde. İsim vermeyeceğim. Çünkü isim verirsem çok kişi yerinden oynar. Şok oldum gerçekten. Ben bir bayan vatandaş olarak bunu yapabildiysem yedi kadına iş imkanı sağlayabildiysem devlet bünyesindeki kurumlar daha çoğunu yapar.

Hedef şu. Kayseri de bir çok kooperatif kurulsun.Valiliğe bu konuda üstten talimat var. Önemli olan çok kooperatif olması değil var olan kooperatiflerin devlet desteğiyle büyütülmesi. Bu yüzden belediyeler ve Tarım il müdürlüğü kendi bünyesinde kooperatif açma derdinde. Varolan kooperatiflere ticarethane gözüyle bakılmakta. Maalesef Cumhurbaşkanımızın bu projesini Kayseri’de algılayacak devlet büyüğü yok.

Kimsenin iş yükü olan kadınlara nasıl destek sağlarız umurunda değil. Her kurum kendi çıkarı peşinde. Bizzat gözlemledim ve gördüm. Bir iş kadını olarak ben vergiyi bile kadınlara ödetmeyen kendi cebinden her şeyi harcayan şahsım bu kooperatifi ayakta tutmaya niyetliyim. Hedefim bin kadın.

Hatta bir şey itiraf etmeliyim mi Tarım il müdürlüğü proje bölümü çok güzel bir projeniz varmış kadınlarla ilgili dinleyelim sizin kooperatif ve kadınlarınızı büyük bir projeye dahil edelim diye projemi dinlediler. Ve ne yaptılar biliyor musunuz ? Benden dinledikleri projeyi bakanlığa sunup fon desteği almayı planlıyorlar.

Tarım il müdürüne maalesef biz yeni kooperatif kuracağız sizi dahil edemeyiz diyor. Yani sonuç ben bir kadın birey olarak hemcinslerimi düşünüp bir kooperatif kurdum ve bunu resmi kurumlarla büyütmeyi hedefledim.

Ama maalesef resmi kurumlarda kooperatifçilik bilinci yetersiz olduğu için ülkem kadınları için hiçbir faaliyet yapmadılar vergiyi bile cebimden ödüyorum.

Tek başına bir güçlü kadın olarak daha çok kadına ulaşmak hedefim. Gururluyum,  niye mi ? Elinde devletin bir çok imkanı olduğu halde bunu sağlayamayan kişi ve şahıslar yapmazken bir vatandaş olarak bunu başarabildim. Devletin desteğine gerek yok, göremiyoruz zaten.Kayseri’deki kurum müdürleri ve başkanları yüzünden.

Cumhurbaşkanımız ve üst makamdaki kişiler bir proje ve kanun çıkarıyorlar fakat ülkemizde alt hiyerarşideki resmi bünyeler bunlara ayak uyduramıyor. Bu yüzden de ilerleme olamıyor.

REKLAM ALANI
Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.