Çağımızın ileri seviyede teknolojik gelişmeleri sebebiyle her şeye ulaşabilme olanağımız eski zamanlara göre çok fazla ve çok daha hızlı. Eskiden bir şeyler satın almak için dışarıdaki mağazalara gidip dokunup inceler, içimize sinerse alırdık. Çok seçici davranırdık. Eskiden annelerimiz kıyafetleri, meyveleri, sebzeleri seçerek alıyordu. Şimdi ise domates, biber mi lazım? Hemen falanca şirketin telefon uygulamasını apple […]
Çağımızın ileri seviyede teknolojik gelişmeleri sebebiyle her şeye ulaşabilme olanağımız eski zamanlara göre çok fazla ve çok daha hızlı.
Eskiden bir şeyler satın almak için dışarıdaki mağazalara gidip dokunup inceler, içimize sinerse alırdık. Çok seçici davranırdık.
Eskiden annelerimiz kıyafetleri, meyveleri, sebzeleri seçerek alıyordu.
Şimdi ise domates, biber mi lazım?
Hemen falanca şirketin telefon uygulamasını apple store ya da play store’dan indirip gereken bilgileri girdikten sonra adresinize sipariş edebiliyorsunuz!
Bir saat olmadan adresinize istedikleriniz geliyor. Artık istediğiniz her
şeyi internetten birkaç tuşla sipariş edebiliyorsunuz.
Peki, eskiden bu kadar zorlandığımız bu işlerin günümüzde Bu kadar kolay olmasının sebebi ne?
Eskiden malzemeyi yerinde görüp inceledikten sonra alırken şimdi neden bu kadar hızlı bir şekilde almak istiyoruz?
Aslında her şey zamandan tasarruf etmek için değil mi ?
Bu kolaylıkların hepsi zamanımızı daha verimli geçirmek için değil mi ?
Dışarıya giderek alışveriş yapmak yerine internetten yaparak kazandığımız zamanı, şuan nerede harcıyoruz ?
Bu zamanımızı ilgi alanımızla ya da işimizle alakalı yeni bir proje için mi kullanıyoruz yoksa bir kitap, dergi, ders vb için mi kullanıyoruz?
Bir sorgulayalım kendimizi. İç muhasebemizi yapalım.
Bu kadar kolaylığa rağmen hala sevdiğimiz şeyler için hiç vakit bulamıyorsak Bu zaman nereye gidiyor?
Dürüst olmak gerekirse bir kısmımız bu zamanı telefonda, tablette sosyal mecralarda harcarken bir kısmımız da televizyonlarda, ücretli tv platformlarında; evimize her hafta bir doz zehir aşılayan dizileri, filmleri, stand up’ları izliyor.
Evet, evet kabul etmeliyiz! Bir tuşla iki saatlik zehir aşılıyoruz kendimize ve ailemize.
Her şey bunun için miydi? Hayranlıkla ağzımız açık bir şekilde gelişimini izlediğimiz bu teknoloji, bunun için mi ortaya çıkarılmıştı?
İlk başta, bu bizim hayatımızı kolaylaştırmak için dememişler miydi?
Ne zaman kendimizi bu kadar kolay zehirler olduk?
Acı bir cevap! Evet her şey bunun içindi. Bilinçsiz, önüne ne koyulursa izleyen, zihnini bunlarla dolduran ve aralara giren reklamlarla etki içinde kalan bir toplum yetiştirmekti amaç.
Teknoloji bunun için geliştirildi. Modern Kölelik için. “Ağır olmuyor mu Mirac? Hem biz kendimiz seçiyoruz ne izleyeceğimizi. Köleler gibi dayatılanı yapmıyoruz.” Dediğinizi duyar gibiyim.
Biz istediklerimiz arasından değil, önümüze koyulanlar arasında seçim yapıyoruz.
Şu örnekle somutlaştıralım konuyu; Önünüze iki tane telefon koyuyorum. Birisi mavi birisi kırmızı. Ve size ikisinden birini seçebilirsiniz diyorum. Siz de mavi ya da kırmızıyı seçiyorsunuz. Bazen sıkılıyorsunuz, turuncu olsun diyorsunuz. Getirip turuncu veriyorlar.
Şunu demiyorsunuz; ‘’Kardeşim ne mavisi kırmızısı, sen niye her seferinde önüme telefon koyuyorsun? Ben kalem istiyorum. Defter,kitap getirin bana, niye illa telefonlar arasında seçim yapıyorum!‘’
Bizim seçimimiz dahi onların istedikleri arasından. Biz ne istiyorlarsa onu yapıyoruz, onu seçiyoruz, onu izliyoruz, ona bakıyoruz.
Bu Modern Kölelik değil de nedir, Allah aşkına?
Modern kölelikten kurtulmalıyız. Artık uyanıp bir şeyler yapmamız lazım.
Peki ne yapabiliriz kendimizi ve sevdiklerimizi bu kölelikten kurtarmak için ?
Mesela bize bu dayatmayı yapan zehir kutularını televizyonları hayatımızdan kaldırmak,
Günümüzde bir çok insana ulaşabileceğimiz sosyal mecraları bilgi edinmek için kullanmak veya bilgi vermek için kullanmak.
Günlük yaşamımızda teknoloji detoksu uygulayarak bunların etkisinden çıkabiliriz.
Bunların yanında bu zamana kadar o kadar zehire maruz kaldık ki Bu kadar pislikten kurtulmak için sadece bunları yapmak yetmez. Çünkü bu etkenler bizi tahmin ettiğinizden çok daha fazla yönden kötü etkiledi bu zehirle ruhumuz kirlendi gözlerimiz kirlendi. Aklımız kirlendi.
Peki, bu kirlerden manevi olarak arınmak için ne yapmalıyız?
Bu zehre karşı En güzel panzehir ise, dinimiz İslamdadır.
Kirlenen gözlerimizi, kulaklarımızı, aklımızı; Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim ile temizleyebiliriz.
Çünkü kalpler, ancak ve ancak Allah’ı anmak/zikretmek ile mutmain olur. Huzura erer. ( Rad Suresi 28. Ayet )
Maneviyatımız arttıkça modern köleliğimizden kurtuluruz.
Teknolojinin esiri olmaktan kurtulur, teknolojiyi faydalı işlerde kullanmak amacıyla sınırlandırmış oluruz. Böylelikle teknolojinin Modern kölesi değil, modern teknolojinin efendisi oluruz.
Selam ve dua ile..