Z TİPİ GENÇLİK

Z denince aklınıza ilk ne geliyor ? Benim aklıma Z kuşağı geliyor.  Çoğunluğumuzun aklına da bu geliyordur diye düşünüyorum.  Peki nedir ve kimdir bu “Z Kuşağı” ?  1997 – 2012 yılları arasında doğanlara atfediliyor ve tanımı şu şekilde : ” Küçük yaşlardan itibaren internete ve taşınabilir dijital teknolojiye erişimle büyüyen ilk sosyal nesil olan Z […]

Yayınlama: 08.07.2023
A+
A-

Z denince aklınıza ilk ne geliyor ? Benim aklıma Z kuşağı geliyor.

 Çoğunluğumuzun aklına da bu geliyordur diye düşünüyorum. 

Peki nedir ve kimdir bu “Z Kuşağı” ? 

1997 – 2012 yılları arasında doğanlara atfediliyor ve tanımı şu şekilde : ” Küçük yaşlardan itibaren internete ve taşınabilir dijital teknolojiye erişimle büyüyen ilk sosyal nesil olan Z Kuşağı üyeleri, dijital okuryazar olmaları gerekmese de ‘dijital yerliler’ olarak adlandırılmaktadır. “

 Kısacası teknolojinin kucağına doğan, teknolojiyle iç içe olan bir nesil olarak tanımlanmış.
 
Bir de gelelim bizim toplumumuzda, hafızalarımızda yer etmiş  tanıma : Özgürlüğüne düşkün, Sınırları zorlayan, kurallara uymayan, hep daha fazlasını isteyen, sürekli gezmek isteyen, starbuckslarda avmlerde sevgilileriyle vakit geçirmek isteyen ve geçiren, kolay para kazanmak isteyen, işsiz kalacağını düşünüp kalmamak için çaba göstermeyen, Avrupayı övüp kaçmak isteyen ama nasıl giderim diye düşünmeyip bunun için de hiç çaba sarfetmeyen;
 ekonomiden, akrabadan, annesinden babasından, engel olarak gördüğü ne varsa hepsinden şikayet eden bir kuşak. 

Bunları okuyup bir de yorumlayacak Z tipi gençlik var tabi. Tekdüzeleşmiş bir eleştiri yorumu : ” Dedi Z Kuşağı mensubu ”   Tabi böyle demeleri çok normal. Ben de daha yeni verdiğimiz tanımın yaş aralığına girince  otomatik olarak bu kuşağa dahil oluyo…. Hayır olmuyorum. Nasıl olmuyorsun bal gibi de dahilsin diyenler gelin anlatayım.

Başlık neden ” Z Tipi Gençlik “, bu neyi çağrıştırıyor size ? 

Bir kategorilendirilmeyi çağrıştırıyor. Toplumda bir tanımı yapılmış bu “Z tipi gençliğin” yukarıda saydığımız özellikleriyle. Tanımda yer alan  bir genç olarak ben ve birçok genç için  hiçbiri tutmuyor bu maddelerin. Sadece yaşımız tutuyor sanırım. O zaman ben ve benim gibi düşünenler dahil değil bu Z tipi gençliğe. 

Peki bu Z Kuşağı ve toplumumuzdaki tanımında bir çelişki yok mu ? Sizin de fark ettiğiniz gibi sınırları zorlayan özgürlüğüne düşkün diye tanımladığımız bu gençliği Z diye bir kategoriye koymuşlar.

 Onlara, özgür olduklarını ve Z Kuşağının mensubu olduklarını söylediler. Şuanda gençler biz Z kuşağıyız diyor.

Peki Özgür olan birisinin sınıflandırılması sizce ne kadar mantıklı?
 Her şeyimizle birbirimizden farklıyken nasıl olurda aynı kategoride oluyoruz nasıl hepimiz Z’yiz ? 

Hazır kategorilemişken bir de etiket yapıştırın Z diye tam olsun.  O kadarda olmaz tabi  bu sefer gençliği sınıflandırdığınız ortaya çıkar. Planlarınız bozulur. Bende bozmak için uğraşıyorum zaten

Malcolm X der ki : “Bütün uyuyanları uyandırmaya bir tek uyanık yeter”

 ben de bu gençliği uyandırmak için yazıyorum bu yazıyı. 

Uyanın Gençler Uyanın ! 

 
Hani bu kabullenenler vardı ya evet biz Z yiz diyerek. Hani hep şikayet eden ama hiçbir zaman bir şeyleri düzletmek için uğraşmayanlar ordan şikayet eden burdan şikayet eden üretmeyen ve sürekli tüketmek isteyen, bütün suçu başkasında arayıp birilerini suçlayan gençler işte onlar Z Tipi Gençlik. Uyandırılması gereken gençlik.

 Çünkü robotlaşmışlar.

Popüler kültüre esir olmuşlar.

 Bir “Z” belirlemişler kendilerine ,
“Z ne yaparsa onu yapayım, Z nereden kahve içerse bende oradan içeyim,Z hangi kelimeleri kullanıyorsa onu kullanayım…” diyenler tek tipleştirilmiştir ve adı da Z kuşağı konulmuştur.

Buna kanıt olarak eğer etrafınıza bakarsanız birçok gencin aynı saç modeli, doğal saçı olmayan bir tarzda saçlarını aynı renge boyattıklarını görebilirsiniz.

 Kıyafetlerinin, kullandığı kelimelerinin, içtiği içeceklerinin verdiği pozlarının birebir aynı olduğunu görebilirsiniz. İşte bu tek tipleştirilme faaliyetlerinin sonucudur.

Gözle görülebilecek şekilde tek tipleştirildi bu gençlik ve adı da “Z” oldu. Gençler arasında neredeyse kimse farklı düşünmüyor. Düşünce zenginliği yok, aynı ve faydasız konular hakim muhabbetlere. Neden mi çünkü farklı düşüneni istemeyen birileri var. 
İşte onlar bu gençleri Z diye isimlendirenler.

Genç Hazine demektir. Hazineler ender bulunur. Bunun için her genç bir hazinedir ve Z olamaz.  Hazine kategorilendirilemez. Hazine tek tipleştirilemez. 
Z Tipi Gençlik popüler kültürün hayalidir. Bizim hayalimiz ise hazine olduğunun farkında olan bir gençliktir.

Selam ve dua ile..

REKLAM ALANI
Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.